Banner 980x90

Algas kalkulators 2018 – noderīgs rīks ikvienam

Vai tu vari bez iepriekšējas rēķināšanas pateikt, kāda ir tava bruto un neto alga, nomaksāto nodokļu apjoms un paredzēto atvieglojumu lielums? Ja vari, tad noteikti esi apveltīts ar lielisku atmiņu, savukārt, ja nevari, tad nesatraucies, jo šiem aprēķiniem ir domāts Algas kalkulators 2018. Pēc šī raksta izlasīšanas tu noteikti būsi atradis atbildes uz visiem sev interesējošiem jautājumiem par un ap šo tematu. 

Kas ir Algas kalkulators 2018?
Algas kalkulators ir brīvi pieejams ikvienam. Tas ir noderīgs gan algotajiem darbiniekiem, gan arī radošajām personām, kas saņem autoratlīdzību, kā arī mikrouzņēmuma darbiniekiem. Lai varētu veiksmīgi plānot savus tēriņus, ir svarīgi zināt vairākas lietas – kāds ir ienākumu veids, kādus nodokļus tev nepieciešams maksāt, kādas privilēģijas un atvieglojumus tev nodrošina valsts. Algas kalkulators 2018 ir lielisks rīks, kas palīdzēs ikvienam plānot savus tēriņus!

Ar ko atšķiras bruto/neto alga?
Bruto un neto alga ir termini, kurus plaši izmanto ļoti daudzi cilvēki. Tātad – kas ir bruto alga? Bruto algā ir iekļauts darba ņēmēja ienākums, kā arī nodokļi. Šajā kontekstā mēs runājam par darba devēja izmaksām. Savukārt neto alga ir tas, ko darbinieks saņems "uz rokas". Šī ir būtiskākā atšķirība, kas atšķir bruto algu no neto algas. Bieži vien darba sludinājumos ir iespējams redzēt rindiņu "darba alga bruto", tas nozīmē, ka šāda būs alga pirms nodokļu nomaksas. Ar algas kalkulatora palīdzību tu vari viegli izrēķināt, cik liela būtu naudas summa, ko saņemtu savā bankas kontā, ja pieteiktos konkrētajam darba sludinājumam. 

Kā tiek aprēķināta alga?
Kopš 2017. gada Latvijā ir izveidota jauna nodokļu sistēma, kas paredz sarežģītāku algas aprēķinu. 2018. gada noteiktā minimālā alga valstī ir 420 eiro, ieskaitot nodokļus. Būtisks jauninājums Latvijas nodokļu sistēmā ir diferencētais neapliekamais minimums. Pirms nodokļu reformas tas bija vienkāršāks, taču šobrīd kļuvis sarežģītāks. Tas atkarīgs no ikmēneša ienākumiem. Jāņem vērā arī tas, ka šobrīd ir ieviestas dažādas iedzīvotāju ienākuma nodokļu likmes:
• 20% – ienākumiem līdz 20 000 eiro,
• 23% – ienākumiem no 20 000  līdz 55 000 eiro,
• 31,4% – ienākumiem virs 55 000 eiro.

Kā redzams, jauninājumi ir padarījuši sarežģītāku algas aprēķinu, tāpēc algas kalkulators 2018. gadā ir lielisks palīgs, lai ātri un vienkārši varētu aprēķināt savu algu. Arī gadījumā, ja grāmatvedis aprēķina tavu ikmēneša algu, ir svarīgi ik pa laikam pārlieicnāties, vai grāmatvedis nav kļūdījies savos aprēķinos un visu veicis precīzi. 

Kāpēc izmantot algas kalkulatoru?
Algas kalkulators 2018 būs noderīgs dažādās dzīves situācijās. Piemēram, ja gaidāms ģimenes pieaugums, personai tiek piemērots nodokļu atvieglojums 200 eiro mēnesī. Savukārt, ja rodas problēmas ar veselību – ja tiek noteikta invaliditātes grupa –, tev ir iespēja saņemt nodokļu atvieglojumus no 120 līdz 154 eiro mēnesī. Tas pats attiecas arī uz ienākumu apjomu. Gadījumā, ja ienākumu līmenis samazinās, tev būs mazāka neapliekamā summa, savukārt, ja algas apmērs palielinās, ir iespēja, ka arī neapliekamās summas apmērs būs lielāks. Izmantojot algas kalkulatoru, varēsi jebkurā laikā aprēķināt šīs lietas, lai varētu uz priekšu plānot savus tēriņus. 

Kādu algas kalkulatoru izmantot?
Ja vēlies aprēķināt savu algu, tad vari izmantot kādu no brīvi pieejamiem algu kalkulatoriem. Viens no tādiem ir Comparo.me algas kalkulators, kas ļauj ātri un vienkārši aprēķināt algas apmēru, ko saņemsi, nomaksājot visus nodokļus un citus maksājumus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)