Banner 980x90

Tornī būs apskatāma Dainas Dagnijas tekstilkolāžu izstāde

Publicitātes foto
Publicitātes foto

No 15.decembra līdz 3.februārim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī būs skatāma Dainas Dagnijas tekstilkolāžu izstāde "Princeses, nāra un eņģeļi".

Kā pilsētas informācijas portāls Jelgava24.lv uzzināja Jelgavas reģionālā tūrisma centrā, izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci notiks 18.decembrī, plkst.16.00.

Māksliniece Daina Dagnija paralēli glezniecībai kopš 1960.gada pievērsusies tekstilkolāžām. Tās viņa veido no dažādu krāsu audumu gabaliņiem, rokdarbiem, bižutērijas, fliteriem, podziņām un citiem materiāliem. Šajos darbos parādās mākslinieces fantāzijās ieraudzīti vai ceļojumos pamanīti tēli. Skatītāja priekšā pavērtajā krāšņajā un dzīvespriecīgajā pasaulē valda dažādu tautu sievietes savos viskošākajos tērpos, princeses, par kurām bērnībā sapņo būt ikkatra meitene, un latviešu tautumeitas. Dainas Dagnijas tekstilkolāžās parādās arī sargeņģeļi un nāra. Māksliniece uzbur pasaku zemi, kur visi cilvēki ir laimīgi, saule mirdz ik dienas un siltums aplaimo ikvienu. Te nav nelaimju, nesaticības, dramatisma, toties visi viens otru mīl.

Daina Dagnija dzimusi 1937.gada 15.martā Rīgā. 1944.gadā ģimene devās bēgļu gaitās uz Vāciju, pēc tam 1951.gadā pārcēlās uz ASV. Kopš bērnības viņa labprāt zīmēja, tādēļ izvēlējās mācīties mākslas skolā. Daina Dagnija studējusi Detroitā, Ņujorkā, Losandželosā. Visbiežāk māksliniece glezno liela formāta figurālas gleznas, kas stāsta par mākslinieces personīgajiem pārdzīvojumiem un pārdomām. Viņas gleznas rādītas ASV, Kanādas, Eiropas dažādu valstu mākslas izstādēs, kopš 1987.gada arī Latvijā. No 1985. līdz 2001.gadam mācījusi glezniecību Demarestas Mākslas skolā Ņūdžersijā. Divas reizes ieguvusi Ņūdžersijas pavalsts stipendiju glezniecībā. 1974.gadā saņēmusi ģenerāļa M. Goppera fonda balvu, 1975.gadā Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda atzinības rakstu par gleznu "Latviešu bērni". 2001.gadā atgriezusies uz dzīvi Latvijā. Piešķirta VKKF mūža stipendija.

Vairāk informācijas par izstādi pa tālruni 63005445 vai mājas lapā www.tornis.jelgava.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)