Banner 980x90

Prokuratūra nesaskata pārkāpumus juristu algošanā un Juridiskās nodaļas likvidēšanā Jelgavas novada pašvaldībā

Rīga, 16.janv., LETA. Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma izvērtējot Juridiskās nodaļas likvidēšanu un privāto juristu algošanu Jelgavas novada pašvaldībā, prokuratūra nav saskatījusi likumpārkāpumus pašvaldības amatpersonu darbā, aģentūru LETA informēja novada domes deputāts Aivars Geidāns ("KPV LV").

Iepriekš vairāki domes deputāti situāciju lūguši izvērtēt KNAB, kas pārbaudes veikšanu uzticējis prokuratūrai. Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurores Zintas Meijas sagatavotā atbilde deputātiem liecina, ka pārbaudes laikā nav iegūtas ziņas par faktiem, kas būtu par pamatu un iemeslu brīdināt par likuma pārkāpuma nepieļaujamību, iesniegt protestu vai iesniegumu par nepieciešamību novērst likuma pārkāpumu, iesniegt prasības pieteikumu tiesā, sākt kriminālprocesu vai ierosināt izskatīt jautājumu par saukšanu pie administratīvās vai disciplinārās atbildības.

Veicot pārbaudi, prokuratūra esot iepazinusies ar iesniegumu saturu, pārbaudījusi iesniegumā minētos argumentus, motīvus un secinājumus, vērtējusi KNAB pārbaudes gaitā gūto informāciju un dokumentus, kā arī pieprasījusi papildu informāciju no Jelgavas novada pašvaldības un citām kompetentām valsts institūcijām.

Deputāti Geidāns, Kārlis Rimša (LRA), Irina Dolgova (S) un Kristaps Ozols ("KPV LV") ar prokuratūras atbildi nav apmierināti un ir vērsušies Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP), lūdzot sākt kriminālprocesu, jo, viņuprāt, ir pamats uzskatīt, ka pašvaldībā ilgstošu laika periodu notiek krāpšana organizētā grupā pēc iepriekšējās vienošanās. Iesniegumā deputāti pauž, ka likumpārkāpumā varētu būt iesaistītas novada domes amatpersonas un arī SIA "Lazdiņa un Jēgera juridiskais birojs", kas pašvaldībai nodrošina juridiskos pakalpojumus.

Uz pārkāpumiem norādot apzināta pašvaldības Juridiskās nodaļas likvidēšana un pašvaldībai neizdevīga līguma noslēgšana ar juridisko pakalpojumu sniedzējiem. Turklāt deputāti iesniegumā pauž, ka pašvaldībai nepieciešamo dokumentāciju gatavo nevis algotie juristi, bet pašvaldības darbinieki, bet juridiskais birojs par it kā sniegtajiem pakalpojumiem ik mēnesi saņem vairāk nekā 9641 eiro. Pēc deputātu domām, tiek pārkāpta arī Eiropas datu aizsardzības regula.

Jau vēstīts, ka iepriekš KNAB pārsūtījis ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram Jelgavas novada domes divu opozīcijas deputātu iesniegumu izvērtēt Juridiskās nodaļas likvidēšanu un privāto juristu algošanu pašvaldībā, liecina KNAB deputātiem sagatavotā atbilde.

Tagad jau Saeimā ievēlētais Ralfs Nemiro ("KPV LV") un Geidāns lūdza KNAB vērtēt, vai Jelgavas novada domes amatpersonas nav rīkojušās prettiesiski, 2010.gadā pieņemot lēmumu likvidēt pašvaldībā Juridisko nodaļu un tā vietā par visa veida juridisko pakalpojumu sniegšanu gan novada pašvaldībai, gan tās iestādēm un struktūrvienībām noslēdzot ārpakalpojuma līgumu ar "Lagzdiņa un Jēgera juridisko biroju".

Izvērtējot pieejamo informāciju, birojs ģenerālprokuroram pārsūtījis vēstuli ar lūgumu izvērtēt iespēju veikt pārbaudi, lai noskaidrotu, vai pašvaldības amatpersonu rīcībā, 2010.gadā pieņemot lēmumu likvidēt Juridisko nodaļu un nolemjot šo funkciju nodot privātpersonai, nav pārkāptas valsts tiesības un likumīgās intereses. Vēstule prokuratūrai nosūtīta, jo viena no prokuratūras funkcijām ir aizsargāt valsts tiesības un likumīgās intereses.

Vienlaikus KNAB skaidroja, ka pašvaldības amatpersonu darbībās, slēdzot līgumus un vienošanās ar juridisko pakalpojumu sniedzējiem, nav konstatētas interešu konflikta un valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanas pazīmes.

Tāpat ziņots, ka Nemiro un Geidāns lūguši KNAB pārbaudīt iespējamo kriminālpārkāpumu domē, iespējams, fiktīvi nodarbinot "Lagzdiņa un Jēgera juridiskais biroja" juristus. Deputāti KNAB norāda, ka juridisko pakalpojumu sniedzējs saņem atlīdzību par pakalpojumu, kuru nesniedz.

Jelgavas novada pašvaldības informācija liecina, ka ar SIA "Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs" pašvaldība 2016.gadā uz trim gadiem noslēgusi līgumu par 286 848 eiro. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka iepirkums par juridisko pakalpojumu sniegšanu 2015. un 2016.gadā vairākkārt pārsūdzēts, taču pašvaldība kā iepirkuma uzvarētāju atzina savu iepriekšējo partneri.

SIA "Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs" īpašnieki ir Dzintars Lagzdiņš un Aldis Jēgeris.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)