Banner 980x90

"Kalve" Kiprā ne tikai dejo, bet arī iepazīst Vidusjūras dzīles

Atgriezušies no saulainās Kipras, LLU tautas deju ansambļa (TDA) "Kalve" dejotāji ir ne tikai iepazinuši citu kultūru dejas, izbaudījuši siltumu, bet guvuši arī jaunus iespaidus aktīvā ūdens atpūtā, kā arī iepazinuši Kipras kultūru no iespējami daudzveidīga skatupunkta, pilsētas informācijas portālam Jelgava24.lv ziņo TDA pārstāve Ligita Vaita.

Mērķis, kas lika dejotājiem doties uz Kipru, bija 9.Starptautiskais Vidusjūras folkloras deju festivāls. Tajā piedalījās desmit dažādu valstu kolektīvi, tostarp no Rumānijas, Bulgārijas, Izraēlas, Gruzijas, Grieķijas, Armēnijas, Ēģiptes, Kipras, Lietuvas un Latvijas. Tiesa, daļa no festivāla dalībnieku bija vietējie Kiprā dzīvojošie, kas apvienojušies, lai veicinātu savas kultūras attīstību. Tā, piemēram, ēģiptiešu dejotājas dzīvo Kiprā, taču savu brīvo laiku velta, apgūstot savas dzimtās vietas tradicionālās vēderdejas.

Festivāla laikā dejotājiem bija jāsniedz četri koncerti ar trim dažādām koncertprogrammām, kā arī jāpiedalās vairākos gājienos un jāmāca savas tautas dejas citu valstu dalībniekiem un skatītājiem. "Kalve" interesentiem mācīja "Krakovjaku", "Pankūkas" un "Cūkas driķos". Tāpat "Kalve" bija sagatavojusi prasītās trīs deju programmas, kas tika izpildītas pie dzīvās mūzikas.

Lai iespējami dažādotu Kiprā gūtos iespaidus, kā arī izmantotu no festivāla brīvo laiku, dejotāji devās iepazīt vairākas tuvējās pilsētas, tostarp pludmales pilsētas un galvaspilsētu Nikosiju. Dejotājiem izdevās piedzīvot arī visai savādo robežas šķērsošanu Nikosijas centrā, kur gājēju iela iespiežas robežpunktā, bet aiz tā – turku okupētā Kipras daļa.

Taču lielākos iespaidus "kalvēnieši" guva, izbaudot ūdens priekus, no kā iespaidīgākais bija daivings. Instruktora pavadībā dejotāji devās iepazīt vienu no pasaules top desmit daivinga vietām, kur pirms 35 gadiem Kipras krastos nogrimis kravas kuģis "Zenobia". Kā iesācējiem dejotājiem bija ļauts doties 12 metru ūdens dzelmē, no kurienes varēja gan redzēt nogrimušā kuģa vraku, pabarot gandrīz pusmetru lielās Vidusjūras zivis, kā arī iegūt fotogrāfijas, kas paliks par piemiņu no šī piedzīvojuma visai dzīvei.

Jāpiebilst, ka, lai samazinātu izmaksas nokļūšanai uz festivālu Kiprā, "Kalve" piedalījās projektu konkursā "LabieDarbi.lv". Konkursā ar līdzcilvēku atbalstu nopelnīti 4000 eiro, kas ļāva daļēji segt lidojuma izmaksas dejotājiem. "Kalve" saka paldies ikvienam, kurš iesaistījās un ar savu balsi atbalstīja dejotāju iesniegto projektu. Uz festivālu devās kopumā 23 dejotāji un pavadošā mūziķu kapela.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)