Banner 980x90

Kā izvēlēties drošas auto riepas ziemas sezonai?

Domājot par ziemas riepu izvēli, svarīgi, lai tās būtu drošas – īpaši tādēļ, ka pārvietošanās pa sniegotiem un apledojušiem ceļiem reizēm mēdz būt īsts izaicinājums. Kādiem faktoriem pievērst uzmanību, izvēloties piemērotāko riepu komplektu? Par to turpinājumā.

Ziemas vai vissezonas riepas?
Ziemas riepas piemērotas tieši braukšanai ziemas apstākļos – īpašais protektoru raksts un riepu gumijas sastāvs nodrošina labāku automašīnas vadāmību un labu saķeri ar apledojušu ceļa virsmu. Tas nozīmē, ka ar šādām riepām pārvietoties ir daudz drošāk. Taču ekonomijas nolūkos daudzi apsver iespēju iegādāties vissezonas riepas, ar kurām var braukt visu gadu – tātad katras sezonas sākumā nav vajadzīga riepu maiņa. Taču jāņem vērā, ka šīs riepas nevar parādīt tādu sniegumu kā konkrētai sezonai piemērotās. 

Jārēķinās arī, ka šādu riepu gumija  ziemā pie zemākām temperatūrām var sasalt un zaudēt savu kvalitāti. Savukārt ar šādām riepām pārvietojoties vasarā, jārēķinās ar garāku bremzēšanas ceļu, lielāku trokšņu līmeni, augstāku degvielas patēriņu. 

Jaunas vai lietotas riepas?
Nākamais jautājums, uz kuru jāgūst atbilde – iegādāties jaunas vai lietotas riepas? Protams, arī te būtisku lomu spēlē ekonomiskais aspekts, taču pirms lemt par labu lietotām riepām jāizvērtē vairāki aspekti. Pirmkārt, iegādāties lietotas riepas ir riskanti, jo nav zināms, kur un kādos apstākļos tās tikušas uzglabātas. Tāpat jāņem vērā arī tas, ka riepām ir derīguma termiņš – riepas, kuras vēl ir labā stāvoklī, bet vairākus gadus nostāvējušas garāžā, ir braukšanai nederīgas. 

Daudz drošāk un saprātīgāk tomēr ir iegādāties jaunas ziemas riepas. Ja budžets ir ierobežots, var izvēlēties kādas no ekonomiskās klases riepām, tāpat arī lētas ziemas riepas var atrast izpārdošanās. 

Riepas ar radzēm vai bez tām?
Lai atbildētu uz šo jautājumu, vispirms jau jāizvērtē savi braukšanas paradumi. Piemēram, ja lielākoties tiek braukts pa pilsētu, var izvēlēties riepas bez radzēm. Savukārt, ja regulāri jāizbrauc piesniguši lauku ceļi, riepas ar radzēm būs piemērotāks risinājums. Šim aspektam pastiprināta uzmanība jāpievērš tad, ja plānots izbraukt ārpus valsts robežām – daļā Eiropas valstu pārvietošanās ar radžotām riepām ir aizliegta. 

Ko vēl ņemt vērā, izvēloties riepas?
Plaša informāciju par riepām un to parametriem pieejama gan riepu centros, gan arī interneta resursos. Meklējot labāko risinājumu, vērts iepazīties arī ar neatkarīgo riepu testu rezultātiem, kur iespējams uzzināt dažādu ziemas riepu sniegumu. 

Riepas šobrīd nopērkamas visdažādākajās tirdzniecības vietās, tādēļ svarīgi veltīt laiku gan piedāvājumu izvērtēšanai, gan salīdzināšanai. Lai ietaupītu laiku un naudas līdzekļus, daudzi autovadītāji dod priekšroku auto riepu iegādei internetā. Tiešsaistē jebkurā sev ērtā laikā iespējams aplūkot daudzveidīgo piedāvājumu, veikt pasūtījumu un izvēlēties ērtāko riepu piegādes veidu. 

Pirms pasūtījuma noformēšanas svarīgi iepazīties gan ar izvēlēto riepu parametriem, gan piegādes nosacījumiem un izmaksām. Tāpat jāpatur prātā, ka, veicot pirkumu internetā, spēkā ir distances līgums, kas paredz, ka 14 dienu laikā iegādāto preci var atdot atpakaļ pārdevējam, ja tā kādu iemeslu dēļ neatbilst pircēja prasībām. 

Lai iegādātās riepas kalpotu ilgi un labi, svarīgi arī par tām pienācīgi rūpēties – regulāri pārbaudīt gaisa spiediena līmeni riepās un periodiski veikt priekšējo un aizmugurējo riepu apmaiņu vietām. Tas nepieciešams, lai riepu nodilums būtu vienmērīgāks un degvielas patēriņš – mazāks. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)