Banner 980x90

Godina konkursa "Gada biškopis" laureātus un biškopības nozares labākos pārstāvjus

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Laureātu godināšana notika LBB gada noslēguma pasākumā 5.decembrī. Jau sesto reizi tika godināti konkursa "Gada biškopis" laureāti četrās nominācijās: "Gada biškopis ražošanā", "Gada biškopis sabiedrībā", "Gada sakoptākā drava" un "Gada jaunais biškopis".

Kā pilsētas informācijas portālam Jelgava24.lv pavēstīja Latvijas Biškopības biedrības pārstāve Līga Lapiņa, "Gada biškopis ražošanā" katru gadu ir nozīmīgākā nominācija. Šogad titulu ieguva ZS "Bitnieki" saimnieki Ilmārs un Alita Gruguļi no Ventspils novada, kuri apkopj 200 bišu saimes, bet ir bijušas pat 650 bišu saimes. Vidējā medus raža ap 60 kg no saimes, bet kā saimnieki apgalvo, ar tendenci medus ražai vēl pieaugt. Gruguļi izveidojuši divas tirdzniecības vietas, viena atrodas saimniecībā, otra – Ventspils tirgus paviljonā.

Viņi saņēmuši arī pašvaldības Goda rakstu par latviskās saimniekošanas tradīciju attīstīšanu un popularizēšanu Ventspils novadā un ārpus tā robežām. Par savu galveno vērtību dravnieki uzskata ģimeni. Viņi ir dāsni un atsaucīgi cilvēki, kuri nav lieli runātāji, bet svētīga un smaga darba darītāji.

Par "Gada biškopi sabiedrībā" žūrijas komisija atzina Artu Vecbaštiku no Liepājas puses. Artas dravā atrodas četras bišu saimes, kuras viņa aprūpē ar lielu mīlestību un atbildību. Iegūto medu viņa prezentē ekskursantiem un ciemiņiem, kas ierodas no mūsu valsts un citām pasaules valstīm.

Artai Lejaskurzemē izvietota vienīgā zvejnieku sēta – muzejs, kur daudz kas no eksponātiem ir saistīts arī ar biškopību. Šajā sētā saglabājies seno zvejnieku aprīkojums, saglabājusies arī dzīvojamā ēka un citas ēkas. Grūti aprakstīt to darbu, kurš ieguldīts izveidojot šo sētu. Viņa piedalās novada sabiedriskajā dzīvē, vada dažādus pasākumus un katrā Jūrmalciema mājā ir labi pazīstama.

Nominācijā "Gada sakoptākā drava" uzvarēja biškopis un puķu selekcionārs Jānis Rukšāns no Stalbes pagasta. Puķu audzēšana ir Jāņa darbs un sirdslieta un bites palīdz relaksēties pēc saspringtas darba dienas. Latvijas stāvstropi izvietoti piesaulītē pie mājas un lieliski papildina jau tā gleznaino ainavu. Apkārt paveras skats uz Vidzemes skaistajiem pakalniem un dīķiem, kuros zied daudzkrāsainas ūdensrozes. Apkārtnes plašajās pļavās un mežos bitēm ir pieejams ļoti plašs nektāraugu klāsts, tādēļ ievāktais medus ir aromātisks un garšīgs. Jāņa cīrulīšu kolekcija ir lielākā pasaulē, bet krokusu kolekcijā ir gandrīz visas šobrīd zināmās sugas.

Titulu "Gada jaunais biškopis" ieguva Gatis Graudužis no Rucavas novada. Par biškopību sācis interesēties jau 13 gadu vecumā. Vēlāk vectēvs atstājis viņa pārziņā piecas bišu saimes, kuras sācis aprūpēt. Pašlaik Gatis Graudužis apsaimnieko 70 bišu saimes. Savam darbam pieiet ar ļoti lielu atbildību. Veiksmīgi piesaista gan valsts, gan ES finansējumus saimnieciskās darbības uzlabošanai. Gatis ir atsaucīgs, piedalās nodaļas pasākumos, semināros, interesējas par visu jauno biškopībā.

Pasākumā tika pasniegta īpaša balva par sasniegumiem eksportā "Gada eksportētājs 2015", kuru saņēma Aigars Spēlmanis no Saldus novada. Iepreikšējā gadā Aigars saņēma titulu "Gada biškopis ražošanā". Šajā gadā saņemtā balva ir apliecinājums, ka Aigars savā darbībā nestāv uz vietas.

Par mūža ieguldījumu bišu produktu un biškopības popularizēšanā goda rakstu un balvu saņēma Ziedonis Ritmanis. Viņš ir ilggadīgs un pieredzes bagāts Ventspils nodaļas biedrs. Kā apgalvo ventspilnieki, tad nevienam viņa vārds nav svešs. Ārsts, biškopis, konsultants, vairāku grāmatu autors, kas savā dravā apsaimnieko 25 bišu saimes, sarakstījis grāmatas: "Bišu produkti veselībai", "Bišu ceļi" un "Medus un citi biškopības produkti.

Viņš nekad neatsaka dalīties savās zināšanās un pētījumos par jaunākajiem atklājumiem medicīnā, kas saistīti ar biškopības produktu lietošanu. Kā ārsts – biškopis ir lasījis daudzas lekcijas gan biškopjiem, gan citiem interesentiem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)