Banner 980x90

Atgādinām, kas mainījies autoskolu darbībā kopš 2016. gada

Lai gan jau pagājuši gandrīz divi gadi, kopš 2016. gada 1. novembrī stājās spēkā izmaiņas autoskolu darbībā un autovadītāju apmācībā, ne visi šīm izmaiņām pievērsa uzmanību, ja tajā laikā vadītāja apliecības iegūšana nebija aktuāla. Tāpēc vēlreiz aktualizēsim šo būtisko informāciju, atgādinot, ar ko tad jārēķinās, ja šobrīd plānojat apmeklēt autoskolu un iegūt autovadītāja apliecību.

Jaunas tēmas teorētiskajā apmācībā
Tas nozīmē, ka teorijas nodarbībās ir ieviestas jaunas tēmas, kas māca topošos autovadītājus izvērtēt riskus un tos novērsts, atpazīt bīstamas situācijas. Izmaiņu nolūks ir veicināt satiksmes drošību un autovadītāju prasmes saspringtās situācijās. 

Teorijas jautājumi sadalīti moduļos
Tāpat teorijas materiāls arī sadalīts pa moduļiem, katrā ietverot noteiktas tēmas. Katram kursantam būs obligāti jānoklausās visi moduļi. Ja kāds tiek izlaists, tad tas jānoklausās citā laikā, var pievienoties citai mācību grupai.

Lielāks braukšanas nodarbību skaits
Viens no būtiskiem jauninājumiem ir arī lielāks braukšanas nodarbību skaits. Ja iepriekš obligātas bija 14 braukšanas nodarbības, tad tagad tās ir jau 20. Šīs izmaiņas arī rosinātas, lai uzlabotu jauno autovadītāju prasmes un pārliecību par savām vadīšanas spējām jau reālajā satiksmē. Te gan jāpiemin, ka reti kurš jaunais braucējs "tiek cauri" ar šīm minimālajām braukšanas nodarbībām. Vidēji līdz sekmīgai eksāmenu nokārtošanai vajadzīgas 30-40 nodarbības, ja apmācība uzsākta bez iepriekšējas pieredzes.

Braukšanas apmācības uz slidenas brauktuves
Tāpat izmaiņas notikušas arī tajā, ka precīzāk ir definēts, kādas prasmes jaunajam autovadītājam jāapgūst braukšanas nodarbību laikā. Precizēts, ka jābūt braukšanai slidenos apstākļos, jāapgūst auto savaldīšana sānslīdes laikā, arī braukšana diennakts tumšajā laikā. Katra autoskola plāno, kā visa gada garumā nodrošināt šādu prasmju apgūšanai piemērotu drošu braukšanas vidi.

Autoskola "Credo Autoprieks"  mācību programmā iekļauj pretavārijas braukšanas kursu.

Visi maksājumi jāveic autoskolā
Izmaiņas ir arī maksājumu kārtībā. Ja iepriekš autoskola iekasēja maksu tikai par teorijas apmācību un dokumentiem, tad šobrīd autoskola iekasē visus maksājumus, tajā skaitā arī maksu par braukšanas nodarbībām. Tādā veidā plānots sekmēt autoskolu apritē esošo līdzekļu iznākšanu no "ēnu" ekonomikas.

Autoskolai jāizmanto mācību laukums
Kopš 2018. gada spēkā ir arī nosacījums, ka katrai autoskolai jāizmanto mācību laukums. To var īrēt, kā arī kooperēties ar citām autoskolām, izmantojot vienu laukumu.

Izmaksu pieaugums autoskolu klientiem
Apkopojot visas iepriekš minētās izmaiņas, jāsecina, ka autovadītāja apliecības iegūšana tagad izmaksā dārgāk. Speciālisti apgalvo, ka izmaksu pieaugums kursantiem var būt pat līdz 40%. Ja iepriekš autovadītāja apliecības iegūšanai vajadzēja rēķināties ar vismaz 600-700 eiro, tad pēc jaunās kārtības izmaksas var pieaugt pat līdz 1000 un vairāk eiro. Tāpēc ir vērts sekot līdzi informācijai un izmantot brīžus, kad nolūkotā autoskola piedāvā atlaides vai īpašas cenu akcijas. Tas ļaus ietaupīt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)