Banner 980x90

VARAM vēl nespēj atbildēt uz Ozolnieku novada vadības jautājumiem par teritoriālās reformas izdevumiem

Rīga, 11.jūl., LETA. Summa, kas būs nepieciešama administratīvi teritoriālās reformas administratīvo izdevumu segšanai, vēl tiek izvērtēta, pausts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vēstulē Ozolnieku novada pašvaldībai.

Pašvaldība vēstulē VARAM bija lūgusi sniegt atbildes uz vairākiem jautājumiem, tajā skaitā, lūdzot skaidrot, kādas ir paredzētas jaunveidojamās pašvaldības administratīvās izmaksas uz vienu iedzīvotāju un cik liela būs šo izmaksu ekonomija, apvienojot Ozolnieku novada, Jelgavas novada un Jelgavas pašvaldības. Pašvaldībā gan uzskata, ka atbildes nav sniegtas pēc būtības.

Ministrija vēstulē norādījusi, ka pašvaldībām nepieciešamo finanšu resursu apmērs, lai segtu teritoriālās reformas administratīvos izdevumus, un jaunveidojamās novada pašvaldības administratīvās struktūras izveidošanas projekta izmaksas tiek izvērtēts. Tikmēr pašvaldība ar šo atbildi nav apmierināta, aģentūrai LETA paužot, ka tā "norāda uz līdzšinējo aprēķinu neesamību, tādā veidā pakļaujot Ozolnieku novada iedzīvotājus politiskam eksperimentam ar grūti prognozējamām sekām".

Atbildot uz pašvaldības jautājumiem par to, kā reforma ietekmēs iedzīvotājus, un, vai tiks saglabāti pašvaldības sniegtie pakalpojumi, izglītības iestādes, ministrija norāda, ka "tieši no pašvaldības rīcības ir atkarīgs, cik efektīvi būs izpildāmas pašvaldību funkcijas un aizstāvētas iedzīvotāju intereses".

VARAM atbildes vēstulē arī informē, ka plānots sākt darbu pie attīstības plānošanas dokumenta - konceptuālā ziņojuma par administratīvi teritoriālo iedalījumu izstrādes -, tostarp, izskatot pašvaldību izteiktos priekšlikumus par novadu veidošanu. "Ņemot vērā iepriekšminēto, Ozolnieku novada pašvaldībai ir tiesības izstrādāt savus priekšlikumus un piedāvāt izskatīšanai savu administratīvo teritoriju apvienošanas variantu," pausts dokumentā.

Jau vēstīts, ka Ozolnieku novada pašvaldības vēstulē VARAM arī lūdza skaidrot, vai pēc administratīvo teritoriju apvienošanas tiks saglabātas visas novada izglītības iestādes un brīvpusdienas visiem pirmsskolas izglītības iestāžu un 1.-12.klašu izglītojamajiem, ko pašlaik Ozolnieku novada pašvaldība nodrošina.

Pašvaldību māc bažas arī par to, vai tiks nodrošināta Ozolnieku novada teritorijas attīstības plānā ietilpstošo projektu izpildes realizācija un pēctecība, piemēram, jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecība, Ozolnieku vidusskolas aktu zāles būvniecība un esošās sporta zāles un stadiona rekonstrukcija, Ozolnieku sporta skolas materiāli tehniskās bāzes uzlabošana un citi projekti.

Pašvaldība arī lūdza skaidrot, kādas ir paredzētas jaunveidojamās pašvaldības administratīvās izmaksas uz vienu iedzīvotāju un cik liela būs šo izmaksu ekonomija, apvienojot Ozolnieku novada, Jelgavas novada un Jelgavas pašvaldības.

Turklāt VARAM arī tika lūgts skaidrot, kā tiks nodrošināts, lai jaunizveidotās pašvaldības saistību apmērs neietekmētu esošās Ozolnieku novada teritorijas attīstību un pašvaldības teritorijā paredzēto ieguldījumu, darbību un citu aktivitāšu veikšanu.

Tāpat pašvaldība vēlējās uzzināt, kā pēc reformas tiks nodrošināta Eiropas vietējo pašvaldību hartas nosacījumu izpilde, bet jo sevišķi principa "vara tuvāk tautai" realizēšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)