Banner 980x90

"Olainfarm": "Grindeks" un "Olainfarm" apvienošana būtu nozīmīgs ieguvums Latvijas ekonomikai

Salvis Lapiņš/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Salvis Lapiņš/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Latvijas farmācijas kompāniju "Grindeks" un "Olainfarm" apvienošana būtu nozīmīgs ieguvums Latvijas ekonomikai, atzīst "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Ņemot vērā, ka abi uzņēmumi darbojas pietiekami līdzīgos tirgos, to apvienošana noteikti varētu veicināt efektivitātas pieaugumu, aģentūrai LETA norādīja Lapiņš.

"Bezkaislīgi raugoties, ja būtu iespēja iegādāties "Grindeks", Latvijas ekonomikas kontekstā "Grindeks" un "Olainfarm" apvienošana būtu iespēja izveidot ļoti efektīvu uzņēmumu," aģentūrai LETA atzina Lapiņš.

Tiesa, viņš atzīmēja, ka iespējamā vienošanās ar "Grindeks" akcionāriem, visticamāk, būtu ilgs un sarežģīts process. Taču Latvijas ekonomikai tas būtu nozīmīgs ieguvums, uzsvēra Lapiņš.

Kā vēstīts, šī gada sākumā "Olainfarm" parakstīja līgumu par eko kosmētikas ražotāja "Kiwi Cosmetics" 100% kapitāla daļu iegādi, bet šī gada maijā "Olainfarm" iegādājās elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotāju "Tonus Elast". Tāpat šogad iecerēts attīstīt kompānijas ražošanas platformu Baltkrievijā, līgumu par Baltkrievijā esošā uzņēmuma iegādi noslēdzot, iespējams, nākamgad.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" koncerna realizācija šā gada pirmajā ceturksnī sasniegusi 26,1 miljonu eiro, kas ir par 3% mazāk nekā šajā periodā pērn. Koncerna tīrā peļņa pirmajā ceturksnī bija 3,1 miljons eiro, kas ir par 52% mazāk nekā 2015.gada pirmajā ceturksnī. Šī gada pirmajā ceturksnī veikti uzkrājumi viena miljona eiro apmērā Ukrainas sadarbības partnera parādiem.

Lielākie noieta tirgi gada sākumā bija Latvija, Krievija, Ukraina un Baltkrievija.

Šā gada darbības plāns paredz, ka "Olainfarm" nekonsolidētā peļņa šogad sasniegs deviņus miljonus eiro, konsolidētā - desmit miljonus eiro. Savukārt konsolidētais apgrozījums šogad sasniegs 100 miljonus eiro, bet nekonsolidētais - 86 miljonus eiro.

"Olainfarm" koncerna peļņa pēc nodokļu nomaksas pērn bija 15,3 miljoni eiro, liecina revidētais konsolidētais peļņas un zaudējumu aprēķins par koncerna darbību 2015.gadā. Tas ir par 25% vairāk nekā 2014.gadā un par 8% vairāk nekā 2012.gadā, kad tika sasniegts līdzšinējais peļņas rekords - 14,2 miljoni eiro. Koncerna mātesuzņēmums 2015.gadā nopelnīja 14,6 miljonus eiro, par 28% uzlabojot 2014.gadā sasniegto peļņas rādītāju.

"Olainfarm" akcijas tiek kotētas Baltijas Oficiālajā sarakstā. Lielākais uzņēmuma īpašnieks ir valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Savukārt "Grindeks" koncerns pērn apgrozīja 82,7 miljonus eiro, kas ir par 6,6% mazāk nekā 2014.gadā, liecina "Grindeks" 2015.gada revidētie konsolidētie finanšu pārskati. "Grindeks" pērn strādāja ar peļņu 1 036 734 eiro apmērā iepretim 2014.gadam, kad tas cieta zaudējumus 2,54 miljonu apmērā.

"Grindeks" gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2015.gadā bija 74,7 miljoni eiro un ir samazinājies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 4,3 miljoniem eiro jeb 5,4%.

Pārdošanas apjoms Krievijā, pārējās NVS valstīs un Gruzijā 2015.gadā sasniedza 41,3 miljonus eiro, kas ir par 19,2 miljoniem eiro jeb 31,8% mazāk nekā 2014.gadā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ievērojamākais pārdošanas apjoma pieaugums sasniegts Gruzijā - par 25% un Turkmenistānā - par 37%.

"Grindeks" specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. "Grindeks" ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 70 valstīm un veido 90% no kopējā apgrozījuma. Nozīmīgākie "Grindeks" tirgi ir Eiropas Savienības valstis, Krievija un pārējās NVS valstis, ASV, Kanāda, Japāna un Vjetnama.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, kopš 2002.gada uzņēmums īstenojis virkni vērienīgu investīciju projektu, šajā laikā investējot attīstībā vairāk nekā 70 miljonus eiro.

"Grindeks" akcijas tiek kotētas "Nasdaq Riga" Oficiālajā sarakstā. "Grindeks" lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans - 33,29%, AS "AmberStone Group" - 22,66%, Anna Lipmane - 16,65%, "Swedbank" nominālturētājs (Clients Account) - 9,56%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)