Banner 980x90

Pirms tikšanās ar Pūci Ozolnieku novada dome prasa ministram skaidrot administratīvi teritoriālās reformas ieguvumus

Rīga, 31.maijs, LETA. Pirms konsultācijām ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) par Jelgavas apvienotās administratīvās teritorijas izveidošanu, kurā tiktu iekļautas esošās Ozolnieku novada, Jelgavas novada un Jelgavas pašvaldību teritorijas Ozolnieku novada dome lūdz ministram skaidrot administratīvi teritoriālās reformas ieguvumus, liecina domes priekšsēdētāja Daiņa Liepiņa (LRA) parakstītā vēstule Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM).

Lai varētu lemt par piedalīšanos VARAM organizētajā pasākumā 12.jūnijā Jelgavā un izteikt viedokli par izskatāmo administratīvo teritoriju apvienošanu, Liepiņš lūdz skaidrot, kādi būs Ozolnieku novada iedzīvotāju ieguvumi no teritoriju apvienošanas, kā arī to, vai novada iedzīvotāju dzīves līmenis paaugstināsies. Visus ieguvumus dome aicina pamatot ar finansiāliem aprēķiniem un citiem pierādāmiem faktiem.

Vēstulē, kas tapusi pēc apspriešanās ar deputātiem domes sēdē šonedēļ, lūgts skaidrot arī, vai tiks saglabātas visas novada izglītības iestādes, vai pēc administratīvo teritoriju apvienošanas tiks saglabātas brīvpusdienas visiem pirmsskolas izglītības iestāžu un 1.-12.klašu izglītojamajiem, ko pašlaik Ozolnieku novada pašvaldība nodrošina. Pašvaldību māc bažas ari par to, vai tiks nodrošināta Ozolnieku novada teritorijas attīstības plānā ietilpstošo projektu izpildes realizācija un pēctecība, piemēram, jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecība, Ozolnieku vidusskolas aktu zāles būvniecība un esošās sporta zāles un stadiona rekonstrukcija, Ozolnieku sporta skolas materiāli tehniskās bāzes uzlabošana un citi projekti.

Liepiņš arī norāda, ka atbilstoši VARAM izplatītajā informatīvajā ziņojumā "Par sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli" norādītajai informācijai Ozolnieku novada pašvaldības administrācijas izmaksas ir bijušas par 45% zemākas nekā Jelgavā un 65% zemākas nekā Jelgavas novadā. Lūdzu sniegt skaidrojumu, kādas ir paredzētas jaunveidojamās pašvaldības administratīvās izmaksas uz vienu iedzīvotāju un cik liela būs šo izmaksu ekonomija, apvienojot Ozolnieku novada, Jelgavas novada un Jelgavas pašvaldības, aicina domes priekšsēdētājs.

Turklāt VARAM arī lūgts skaidrots, kā tiks nodrošināts, lai jaunizveidotās pašvaldības saistību apmērs neietekmētu esošās Ozolnieku novada teritorijas attīstību un pašvaldības teritorijā paredzēto ieguldījumu, darbību un citu aktivitāšu veikšanu. Pašvaldība vēlas arī uzzināt, kā pēc reformas tiks nodrošināta Eiropas vietējo pašvaldību hartas nosacījumu izpilde, bet jo sevišķi principa "vara tuvāk tautai" realizēšana. Vienlaikus vēstulē norādīts arī, ka šie nav visi jautājumi, atbildes uz kuriem vēlas zināt deputāti.

"Skaidras un saprotamas atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs gan Ozolnieku novada iedzīvotājiem, gan Ozolnieku novada domes deputātiem paust argumentētu viedokli tik būtiskā jautājumā kā administratīvi teritoriālā reforma," uzskata novada vadība.

Liepiņš arī informēja aģentūru LETA, ka domē konceptuāli atbalstīts lēmums par sabiedriskās apspriešanas rīkošanu par plānoto reformu. Pašvaldības speciālistiem līdz jūnija domes sēdei jāsagatavo apspriešanas izmaksu izvērtējums un citi dokumenti lēmuma pieņemšanai.

Jau vēstīts, ka novada domē saņemts VARAM aicinājums uz tikšanos 12.jūnijā Jelgavas novada domes zālē, kurā paredzēts pārrunāt iecerētās administratīvi teritoriālās reformas gaitu, kā arī atbildēt uz Ozolnieku novada, Jelgavas novada un Jelgavas domju deputātu jautājumiem. Ozolnieku novada domes deputāti vēl lems par iespējamu dalību pasākumā.

"Ņemot vērā, VARAM ministra Jura Pūces līdzšinējo komunikācijas stilu, kas vērsts nevis uz diskusiju, bet monologu un norādēm no augšas, kā turpmāk būs, pat neieklausoties loģiskā argumentācijā un atklāti ignorējot sabiedrības viedokli, šobrīd nedomāju, ka šādām konsultatīvajām tikšanām ir liela nozīme. Izskatās, ka tikšanās un konsultācijas ar pašvaldību pārstāvjiem tiek organizētas vairāk prezentācijas, ne satura dēļ," pauda Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs Liepiņš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)