Banner 980x90

Pašvaldība piešķirs līdzfinansējumu Kalnciema-Klīves baznīcas ērģeļu restaurācijai

Jelgava, 18.jūl., LETA. Jelgavas novada domes deputāti trešdien Finanšu komiteju sēdē atbalstīja lēmumprojektu, kas paredz piešķirt līdzfinansējumu 1000 eiro apmērā Kalnciema-Klīves baznīcas ērģeļu restaurācijai, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Baznīca, piesaistot dažādu projektu finanses, ērģeļu restaurāciju sākusi šajā pavasarī, instrumenta atjaunošanu uzticot Latvijā labi zināmajam ērģeļmeistaram Mikum Dzenītim. Meistars līdz šim veicis daļu stabuļu atjaunošanu, daļēji sakārtojis ērģeļu gaisa apgādes sistēmu - plēšas, membrānas, vējlādes un gaisa kanālus.

Kalnciema-Klīves dievnama ērģeles līdzās Sesavas un Zaļenieku baznīcas instrumentiem ir vienas no trim kultūrvēsturiski nozīmīgākajām Jelgavas novada ērģelēm, kas saglabājušās līdz mūsdienām, un kopumā četrām stabuļu ērģelēm novadā.

Pašreizējās baznīcas ērģeles ir trešās šī dievnama vēsturē. Pirmās no tām baznīcā sāka skanēt tūlīt pēc ēkas iesvētīšanas 1855.gadā, nākamās, palielinot pirmās, uzceltas 1886.gadā, bet Pirmā pasaules kara beigās šīs ērģeles tika nojauktas un aizvestas nezināmā virzienā. 20.gadsimta 20.gados Kalnciema-Klīves draudze sāka līdzekļu vākšanu jaunām ērģelēm.

Sāktie ērģeļu restaurācijas darbi ir tikai pirmais posms uz instrumenta "atdzimšanu", nākamajos posmos iecerēts atjaunot spēles galdu un citas detaļas, kā arī instrumentā ievietot atpakaļ padomju laikā no baznīcas aizvestās stabules.

"Šobrīd nav iespējams prognozēt, kad ērģeles būs pilnībā atguvušas savu pilnskanību, tomēr paredzams, ka jau pēc gada skanēs vismaz daļa reģistru, turklāt to skaņas kvalitāte būs daudz labāka nekā pēdējo desmitgažu laikā," sacīja Kalnciema-Klīves draudzes ērģelnieks Dāvis Beitlers.

Pirmā posma restaurācijas darbiem kopumā nepieciešami 6637 eiro. Lielākā daļa finansējuma gūts, startējot divos projektu konkursos - 2200 eiro iegūti VAS "Latvijas valsts meži" finansētajā Valsts kultūrkapitāla fonda Zemgales reģiona kultūras programmā, savukārt 2000 eiro piesaistīti Valsts kultūrkapitāla fonda kultūras projektu konkursā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)