Banner 980x90

Pareiza zobu kopšana – ko tas īsti nozīmē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Jā, zobi ir jātīra, to visi zina. Ja to nedara, tam ir atbilstošas sekas – zobārstniecība jāapmeklē bieži un jāatstāj tur lielas naudas summas. 

Fakts, ka pareiza zobu kopšana ir ļoti svarīga, nav noliedzams. Bet tad, kad zobārsti un zobu higiēnisti savā ikdienā sastopas ar pacientiem, kuri acīm redzami nezina, kāda ir pareiza zobu kopšana, ir skaidrs, ka par to jārunā atkal un atkal, atgādinot un informējot par pareiziem zobu kopšanas soļiem. Tāpēc sadarbībā ar "Dr. Apines Klīnika" speciālistiem apkopojām šo informāciju, kas var būt gan kā atgādinājums par jau zināmo, gan iespēja uzzināt ko jaunu par zobu kopšanu.

Publicitātes fotoPublicitātes foto


♦ Zobu tīrīšana divreiz dienā – jau no pirmā zoba
Pamatu pamats labai zobu veselībai visa mūža garumā ir zobu tīrīšana ar zobu suku divreiz dienā – pēc brokastīm un pēc vakariņām. Tīrīt zobi jāsāk jau no pirmā piena zoba. Sākumā var izmantot speciālu uzpirksteni vai drāniņu, bet vēlāk bērniem piemērotu zobu suku. Vecākiem bērna zobi jāpārtīra vismaz līdz 9 gadu vecumam. 

Jāatceras, ka zobi ar birsti jātīra vismaz trīs minūtes. Šajā ziņā daudzi grēko, domājot, ka veic pilnīgu zobu kopšanu, lai gan tikai ātri ar birstīti pārskrien zobiem nepilnas minūtes laikā. Lai izkoptu paradumu zobus tīrīt ilgāk, var izmantot speciālu aplikāciju telefonā, smilšu pulksteni vai izvēlēties elektrisko zobu birsti ar taimeri.

♦ Pareiza zobu tīrīšanas tehnika
Lai zobu tīrīšana sniegtu maksimālo efektu, ir svarīga arī pareiza zobu tīrīšanas tehnika. Zobus jātīra tikai ar vertikālām kustībām – virzienā no smaganām. Katram zobam jāveic vismaz septiņas tīrīšanas kustības. Tādā veidā jānotīra visi zobi gan no ārpuses, gan iekšpuses. Pēc tam tīra zobu kožamās virsmas un mēli. Ja ievēro šo secību, tad trīs minūtes noteikti arī paiet.

Publicitātes fotoPublicitātes foto
♦ Zobu diegošana un/vai tīrīšana ar ūdens strūklu
Pilnīgai zobu higiēnai un grūti pieejamā aplikuma noņemšanai ieteicams pēc tīrīšanas izmantot zobu diegu. Tāpat noderīgs rīks ir arī smaganu irigators, kas ar ūdens strūklu ļauj veikt papildu tīrīšanu smaganu zonā. Tas ļoti palīdz kopt mutes dobumu tiem, kuriem ir breketes vai protēzes, jo ar strūklu var izskalot smaganu kabatas un vissīkākās spraugas, kur birstīte netiek.

♦ Pie zobu higiēnista – 2 reizes gadā
Divreiz gadā zobārstniecība jāapmeklē, lai sēstos zobu higiēnista krēslā. Zobu higiēnists veiks zobu apkopi, notīrīs virsmas ar speciālām ierīcēm, noņems zobakmeni, kā arī novērtēs kopējo zobu veselību, sniedzot rekomendācijas. Pēc zobu higiēnista apmeklējuma zobi kļūs baltāki. Tā ir neaizstājama rutīna, ja grib visa mūža garumā saglabāt veselus un skaistus zobus.

Zobu higiēnista apmeklējums attiecas arī uz pašiem mazākajiem. Jau no trīs gadu vecuma bērnu vajadzētu vest pie zobu higiēnista. 

♦ Zobārsts – vismaz reizi gadā uz pārbaudi
Vismaz vienu reizi gadā zobārstniecība ir jāapmeklē, lai zobārsts varētu veikt profilaktisku pārbaudi un novērtēt zobu stāvokli. Bērniem zobārsts reizi gadā jāapmeklē jau no 1 līdz 2 gadu vecuma. Lai tas noritētu patīkamāk, labāk painteresēties, kurā zobārstniecībā strādā zobārsti, kas specializējušies darbā ar bērniem. 

Bieži vien paši nespējam pamanīt nelielus bojājumus, bet zobārsts to var. Tos labāk uzreiz salabot, lai bojājums neizplatītos un zobs nesāktu sāpēt. Protams, ka zobārstniecība ir jāapmeklē tik bieži, cik nepieciešams, ja ir kādas sūdzības, jāveic zobu labošana vai protezēšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)