Banner 980x90

Pagaidām iedzīvotājiem neesot lielu iebildumu pret ieceri būvēt vēja elektrostaciju parku Kaigu purvā

Rīga, 4.jūl., LETA. Pašlaik iedzīvotājiem nav lielu iebildumu pret SIA "Laflora" ieceri būvēt vēja elektrostaciju parku noraktā Kaigu purvā, aģentūrai LETA pēc notikušās ietekmes uz vides novērtējuma sākotnējās sabiedriskās apspriedes sapulces atzina Jelgavas novada Līvbērzes pagasta pārvaldniece Ruta Medne.

Viņa sprieda, ka sapulcē piedalījušies 50-60 cilvēki, taču aktivitāte apspriedē kopumā, viņasprāt, varētu būt lielāka. Vairāk jautājumu uzdevuši purvam tuvāko māju iemītnieki. Tāpat iedzīvotājus uztraucis jautājums, pa kādiem ceļiem tiks piegādāts aprīkojums parka izbūves laikā un arī ceļu nestspēja.

Medne stāstīja, ka iecerētajam parkam tuvākais ir Vārpas ciems, bet tuvākās mājas atrodas apmēram divu kilometru attālumā.

Novērtējums par ieceri vēl jāsniedz Vides pārraudzības valsts birojam, un trešdien Līvbērzē bijusi tikai projekta prezentācija.

Pagasta pārvaldniece uzskata, ka iedzīvotāji neizsaka lielus iebildumus, jo projekts paredz parku būvēt noraktā kūdras purvā, tas neskar lauksaimniecības zemes, kā tas ir Elejas pagasta gadījumā, kurš šāda parka būvniecības iespēju izskata SIA "Eolus".

Jau vēstīts, ka ieceres virzītājs ir vietējais kūdras izstrādātājs "Laflora". Vēja elektrostaciju parka uzstādīšana paredzēta Līvbērzes pagastā, Kaigu kūdras purva teritorijā, kur ieguves process ir noslēdzies vai to ir plānots pabeigt tuvākajā laikā. Vēja elektrostaciju prognozētais novietojums aptvertu gan derīgo izrakteņu ieguves teritoriju, gan robežojošās meža zemes. Izpētes teritorijas ziemeļu daļa tieši robežojas ar Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju - dabas liegumu "Kaigu purvs".

Uzstādāmo vēja elektrostaciju modelis un tehniskie raksturlielumi pašlaik vēl nav noteikti. Vienlaicīgi ar plānoto vēja elektrostaciju uzstādīšanu ir paredzēts no jauna izbūvēt vai vietām pilnveidot esošo vēja elektrostaciju uzstādīšanai un ekspluatācijai nepieciešamo infrastruktūru - pievedceļus, laukumus, enerģijas pārvades un telekomunikāciju līnijas.

Paredzēts, ka izbūvētā elektropārvades kabeļu līnija tiks pieslēgta pie Jelgavā esošās apakšstacijas Ganību ielā 86b.

Bet iepriekš par ieceri būvēt vēja elektrostaciju parku Jelgavas novada Elejas pagastā paziņojis uzņēmums "Eolus", pret ko iedzīvotāji sākuši parakstu vākšanu. Pēc iedzīvotāju domām, "informācija no pašvaldības puses ir pretrunīga, pat maldinoša un neliecina par skaidriem pašvaldības attīstības plāniem un nolūkiem".

Tāpat vēstīts, ka uzņēmums "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados par aptuveni 250 miljoniem eiro plāno būvēt Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu, un iecere izsaukusi pretestību vietējo iedzīvotāju vidū.

Vēlāk uzņēmums paziņojis par iespēju izskatīt šādu ieceri arī Jelgavas novada Elejas pagastā. Februāra beigās uzņēmuma pārstāvji uzklausīti novada domes sēdē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)