Banner 980x90

Ozolnieku novada pašvaldība neatsakās no ieceres rīkot iedzīvotāju aptauju par pašvaldību reformu

Rīga, 26.apr., LETA. Neskatoties uz to, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) paziņojis, ka vietvaru vēlme noskaidrot novada iedzīvotāju domas par administratīvi teritoriālo reformu ar aptaujas palīdzību neatbilst likumam, Ozolnieku novadā aptauju joprojām plāno rīkot, aģentūrai LETA apliecināja novada domes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš (LRA).

Ozolnieku novada pašvaldība joprojām plāno organizēt iedzīvotāju socioloģisko aptauju ar mērķi noskaidrot Ozolnieku novada sabiedrības viedokli. Turpmākā Ozolnieku novada domes rīcība būs balstīta uz iedzīvotāju viedokļa pamata, skaidroja Liepiņš. Ja lielākā daļa novada iedzīvotāju uzskatīs reformā iecerēto teritoriju apvienošanu par nevēlamu, pašvaldība sola turpināt virzīt ideju par referenduma nepieciešamību.

Domē uzskata, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rīcība, ierobežojot valsts iedzīvotāju iespēju noteikt sev būtiskus dzīves apstākļus, ir klajā pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi un virkni citu normatīvo aktu, kas nosaka, ka valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai un teritorijas plānojuma izmaiņas ir iedzīvotāju referenduma jautājums.

"Pūces kungs šobrīd uzņēmies vienīgās taisnības paudēja lomu, atņemot jebkuras demokrātiskas sabiedrības vienu no pamatvērtībām - tiesības brīvi izteikt savu viedokli. Šobrīd ir aktuāls jautājums, kādus vēl demokrātijas un brīvības ierobežojumus Latvijas iedzīvotāji varētu sagaidīt no šīs valdības?" komentēja Liepiņš, paužot, ka sagatavotā reforma vismaz Ozolnieku novada pašvaldības gadījumā pilnībā neatbilst tiem sasniedzamajiem mērķiem, kas definēti Krišjāņa Kariņa (JV) valdības deklarācijā paredzētajam, turklāt tiekot pārkāpta Eiropas vietējo pašvaldību hartas pamatbūtība.

Kā ziņots, VARAM ir apturējusi Ikšķiles novada pašvaldības lēmumu, kas paredz rīkot iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai.

Pēc VARAM paustā, Ikšķiles domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

"Ne šis likums, ne arī citi normatīvie akti neparedz domei tiesības rīkot aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā. Arī uzdotais jautājums "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju" rada maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu," pauž VARAM, norādot, ka Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Ministrija arī atgādina, ka Satversmes tiesa jau 2009.gadā ir atzinusi, ka administratīvi teritoriālā reforma atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas ir jāizlemj pašam likumdevējam, proti, Saeimai.

Tāpat ziņots, ka Ozolnieku novada dome lēmusi rīkot iedzīvotāju aptauju par piedāvāto administratīvi teritoriālo reformu, kas paredz novadu apvienot ar Jelgavas pilsētu un Jelgavas novadu. Aptaujas veikšanu plānots uzticēt pētījumu kompānijai. Tās rezultātus iecerēts iegūt līdz 1.jūnijam.

Ozolnieku novada deputāti uzskata, ka piedāvātais reformas modelis izstrādāts, izmantojot selektīvus pašvaldību rādītājus un nerada pārliecību par reformā definēto mērķu sasniegšanu. Viņi ir pārliecināti, ka piedāvātais reformas variants nav uzskatāms par iedzīvotāju interesēm un teritorijas attīstībai piemērotāko.

Deputāti arī uzskata, ka novads spēj izpildīt visas pašvaldībai noteiktās autonomās funkcijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)