Banner 980x90

Kas jāņem vērā, iegādājoties zaru smalcinātāju?

Arvien lielāku popularitāti dārzu kopšanas darbos iegūst zaru smalcinātāji. Pateicoties lielajai jaudai, tie spējīgi tikt galā ar nozāģētajiem vai lūzušajiem zariem, saknēm un pērno zāli, bet prāvā dārza atkritumu tvertne ļauj veidot dabiska mēslojuma krājumus. Mulčēšana ir lielisks veids, kā visus dārza resursus izmantot atkārtoti, ierobežot nezāļu izplatību un nodrošināt dārzu ar dabisku, videi draudzīgu mēslojumu. Kādi tad ir zaru smalcinātāju veidi un kādi tehniskie parametri jāņem vērā, tos iegādājoties, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Tehniskie parametri, kuriem jāpievērš uzmanība
• Jauda. Ierīces jauda mērāma vatos (W): jo augstāks ir jaudas koeficients, jo efektīvāk ierīce darbojas. Vidēji zaru smalcinātāju jauda svārstās robežās no 1500 līdz 3000 W. No iekārtas jaudas atkarīgs arī tas, ar kāda biezuma un lieluma zariem ierīce tiks galā vislabāk. Ja plānots zaru smalcinātāju izmantot pērnās zāles, lapu un sīku krūmu zaru smalcināšanai, tad derēs arī mazjaudīgāks zaru smalcinātājs. Tomēr, ja plānots tajā smalcināt brangus dārza atkritumus, piemēram, saknes vai koku zarus, tad jāizvēlas pēc iespējas jaudīgāks zaru smalcinātājs.
• Dzinējs. Zaru smalcinātāji interneta veikalā pieejami ar benzīna un elektriskiem dzinējiem. Benzīna zaru smalcinātāji būs daudz jaudīgāki, tomēr, tos būs grūtāk izmantot slēgtās telpās, piemēram, šķūņos, jo ierīce radīs izpūtes gāzes. Elektriskais zaru smalcinātājs noderēs tiem, kas plāno to bieži pārvietot, piemēram, no vienas vasarnīcas uz otru. Tomēr jāatceras, ka to lietošana būs nedaudz laikietilpīgāka, jo pirms pievienošanas elektrības tīklam tie kādu laiku jāuzlādē. Tāpat jāpiedomā pie laba pagarinātāja iegādes, lai ierīci būtu ērti izmantot jebkurā dārza nostūrī.
• Apstrādājamo zaru diametrs. Tehniskajā specifikācijā šo parametru parasti norāda milimetros. Atkarībā no iekārtas jaudas un asmeņiem pārsvarā gadījumu zaru smalcinātāji tiek galā ar vidēji 3060 mm bieziem zariem. 
• Tvertnes tilpums. No tā, cik apjomīgs ir zaru smalcinātāja tvertnes tilpums, atkarīgs saražotās mulčas daudzums un tas, cik bieži tās saturs ir jāiztukšo. Pieejami zaru smalcinātāju modeļi, kuru tvertnes tilpums ir līdz pat 60 litriem.
• Asmeņu sistēma. Atkarībā no zaru smalcinātāja modeļa, tas var būt aprīkots ar asmeņiem vai ar zobratu cilindriem. Asmeņu sistēma palīdzēs tikt galā ar sīkākiem krūmu zariem, zāli un lapām, bet zobratu cilindru sistēma tiks galā ar biezākiem krūmu un koku zariem. Jāņem vērā, ka laika gaitā asmeņi var notrulināties, tādēļ regulāri jāveic ierīces tehniskā apskate. Šajā gadījumā nevajadzētu nodarboties ar pašdarbību un mēģināt nomainīt kādu detaļu pašu spēkiem, asmeņu un zobratu nomaiņu vai asināšanu vislabāk atstāt nozares speciālistu ziņā.
• Apgriezienu skaits minūtē. Zaru smalcinātāja tehniskajā aprakstā bieži redzams arī maksimālais apgriezienu skaits, ko ierīce var veikt minūtē. Protams, arī šajā gadījumā, jo lielāks apgriezienu skaits, jo efektīvāk un ātrāk zaru smalcinātājs tiks galā ar doto uzdevumu. Atkarībā no modeļa, apgriezienu skaits var svārstīties vidēji no 20004500 apgriezieniem minūtē.
• Svars un izmērs. Arī šis parametrs ir jāņem vērā pirms iegādāties konkrētu modeli.Ir dažādu karkasu zaru smalcinātāji, to svars var būt līdz pat 50 kg. Tāpat jāpievērš uzmanība arī tam, cik viegli pārvietojama ir iekārta, proti  vai tai ir pielāgots īpašs rokturis un apakšdaļā pievienoti pārvietošanas ritentiņi. Iekārtas izmērs un svars zaru smalcinātāja kvalitāti īpaši neietekmē, tomēr tas ir svarīgs aspekts gadījumos, kad to plānots bieži pārvietot vai arī uzglabāšanai atvēlētā vieta ir izmērā neliela.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)