Banner 980x90

Jelgavas Trīsvienības tornī atklās Dainas Dagnijas tekstilkolāžu izstādi

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Piektdien plkst.16.00 Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī tiks atklāta Dainas Dagnijas tekstilkolāžu izstāde "Princeses, nāra un eņģeli", kas būs apskatāma līdz 3.februārim. Izstādes atklāšanā paredzēta tikšanās ar mākslinieci, aģentūru LETA informēja Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā.

Māksliniece Daina Dagnija paralēli glezniecībai kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem pievērsusies tekstilkolāžām. Tās viņa veido no dažādu krāsu audumu gabaliņiem, rokdarbiem, bižutērijas, fliteriem, podziņām un citiem materiāliem. Šajos darbos parādās mākslinieces fantāzijās ieraudzīti vai ceļojumos pamanīti tēli, informēja Jelgavas Mākslinieku biedrības vadītājs Māris Brancis.

"Skatītāja priekšā pavērtajā krāšņajā un dzīvespriecīgajā pasaulē valda dažādu tautu sievietes savos viskošākajos tērpos, princeses, par kurām bērnībā sapņo būt ikkatra meitene, un latviešu tautumeitas. Dainas Dagnijas tekstilkolāžās parādās arī sargeņģeļi un nāra. Māksliniece uzbur pasaku zemi, kur visi cilvēki ir laimīgi, saule mirdz ik dienas un siltums aplaimo ikvienu. Te nav nelaimju, nesaticības, dramatisma, toties visi viens otru mīl," aprakstīja Brancis.

Daina Dagnija dzimusi 1937.gada 15.martā Rīgā. 1944.gadā ģimene devās bēgļu gaitās uz Vāciju, pēc tam 1951.gadā pārcēlās uz ASV. Kopš bērnības viņa labprāt zīmēja, tādēļ izvēlējās mācīties mākslas skolā. Dagnija studējusi Detroitā, Ņujorkā, Losandželosā.

Visbiežāk māksliniece glezno liela formāta figurālas gleznas, kas stāsta par mākslinieces personīgajiem pārdzīvojumiem un pārdomām. Viņas gleznas rādītas ASV, Kanādas, Eiropas dažādu valstu mākslas izstādēs, kopš 1987.gada arī Latvijā. No 1985. līdz 2001.gadam mācījusi glezniecību Demarestas Mākslas skolā Ņūdžersijā. Divas reizes ieguvusi Ņūdžersijas pavalsts stipendiju glezniecībā. 1974.gadā saņēmusi ģenerāļa Kārļa Goppera fonda balvu, 1975.gadā Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda atzinības rakstu par gleznu "Latviešu bērni". 2001.gadā atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)