Banner 980x90

Jelgavas muzejā tiks izstādīts "Kurzemes albums" par dzīvi pirms 150 gadiem

Jelgava24.lv
Jelgava24.lv

Piektdien, 18.decembrī, plkst.15.00 tiks atklāta izstāde par "Kurzemes albumu" - zīmējumu kolekciju, kas ataino dzīvi Latvijā, Kurzemes guberņā, pirms 150 gadiem un kas saistīta ar Jelgavas pagātni, aģentūra LETA uzzināja Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā.

Izstādīti tiks unikāli Mūkusalas mākslas salona kolekcijas zīmējumi, kas tapuši 18.gadsimta beigās un 19.gadsimta pirmajā pusē. Šie darbi reiz bijuši ievietoti kādas ģimenes piemiņas albumā un saglabājušies cauri gadu desmitiem, izpētes gaitā gūstot nosacītu nosaukumu "Kurzemes albums", skaidroja Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktores vietniece darbā ar sabiedrību Marija Kaupere.

Izstādes atklāšanas pasākumā izcilā stāstniece un albuma pētniece Edvarda Šmite sniegs priekšlasījumu par izzināto. "Tas ļaus izprast albumā minēto personu un dzimtu likteņus, to saistību ar Kurzemi un Jelgavu, kā arī palīdzēs novērtēt šo darbu kultūrvēsturisko nozīmi," skaidroja Kaupere.

"Kurzemes albumā" daļa darbu ir anonīmi, citi atzīmēti ar monogrammām, bet daļa darbu parakstīta vai arī tiem papildus norādīti autori, un tā esot liela veiksme. "Vairāku albumā ierakstīto personu ģimeņu vēsturē minēts uzvārds "Groške" ("Groschke"). Tā ir pilsoniskas izcelsmes dzimta, kas vairāk nekā gadsimtu saistīta ar Kurzemi. Līdz ar citām tradīcijām šajā dzimtā no paaudzes paaudzē pārmantota arī interese par tēlotājmākslu, kas ietvērusi gan personīgus kontaktus ar māksliniekiem, gleznu kolekcijas veidošanu un darbu pasūtīšanu, gan arī zīmētprasmes apguvi un radošo darbību amatieru līmenī," skaidroja muzeja pārstāve.

"Kurzemes albuma" lapas uzskatāmi rāda, ka bīdermeijera gaisotne gluži paradoksālā kārtā ietekmējusi arī sabiedrības augstāko slāņu - muižniecības un literātu - priekšstatus par ētiskām un estētiskām vērtībām. Albums kopumā un ar to saistītās personas ļauj gūt fragmentāru priekšstatu par dzīvi baltvācu sabiedrībā un ģimenē pirms gadiem simt piecdesmit, skaidroja Kaupere.

Visi izstādē eksponētie darbi būs skatāmi pirmoreiz. "Kuzemes albums" Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāms līdz 2016.gada 27.martam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)