Banner 980x90

Zemgales Plānošanas reģionam izveidota jauna interaktīvā karte

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) interneta vietnē "zemgale.lv" tagad ikvienam interesentam ir pieejama ērti lietojama interaktīvā karte, kas aizstājusi gandrīz pirms pieciem gadiem izveidoto, tobrīd Latvijā pirmo šāda veida interaktīvo rīku, - "Zemgales Ģeoportālu", aģentūru LETA informēja ZPR sabiedrisko attiecību speciālists Juris Kālis.

Viņš skaidroja, ka līdzšinējais Ģeoportāls bija viens no galaproduktiem, ko ZPR veidoja kopā ar vēl citiem partneriem no 14 Eiropas valstīm, piedaloties Eiropas kopienas atbalstītā telpiskās plānošanas projekta "Plan4all" ("Plāns visiem") ieviešanā.

"Tagad, kad pagājis laiks kopš projekta ieviešanas, ZPR, balsoties uz iegūto pieredzi, vietā radīts cits produkts - interaktīvā karte. Daļa no Ģeoportālā uzkrātās informācijas ir saglabāta, un sadarbībā ar karšu izdevniecību "Jāņa sēta" tā izmantota jaunās Zemgales kartes izveidē," informēja Kālis.

Pagaidām interaktīvajā kartē pavisam ir atrodami pieci galvenie datu slāņi, kas raksturo reģiona sociālekonomisko dzīvi, ļauj iepazīties ar visām teritorijā ietilpstošajām 22 pašvaldībām, redzēt lielāko uzņēmumu un industriālo teritoriju izvietojumu, izglītības iestāžu tīklu, skolēnu pārvadājumu maršrutus, kā arī nozīmīgākās dabas aizsardzības teritorijas un sabiedriskā transporta pieturvietu pārklājumu.

"Var prognozēt, ka uzņēmumu un industriālo teritoriju atspoguļojums kartē noderēs gan esošajiem, gan topošajiem komersantiem, bet sevišķi potenciālajiem investoriem. Savukārt sabiedriskā transporta pieturvietu un aizsargājamo, daudzējādā ziņā unikālo dabas teritoriju atainojums varētu būt saistošs gan vietējiem iedzīvotājiem, gan Zemgales apceļotājiem," pauda Kālis.

Viņaprāt, "satiksmes autobusu vairāk nekā 3000 pieturvietu nosaukumi vien varētu kļūt par ievērības vērtu materiālu vietvārdu pētniekiem no vidusskolēnu un studentu vidus, jo dzirdēts, ka tūristu gidiem, virzoties pa noteiktu maršrutu, tīk akcentēt apvidum raksturīgākos vietvārdus, to saistību ar kultūrvēsturi, tradīcijām un iedzīvotāju nodarbošanos dažādos laika posmos".

"Kartes lietotājiem svarīgi zināt, ka visi minētie datu slāņi nemitīgi tiks uzlaboti un papildināti, jo, piemēram, komercuzņēmumi attīstās, bieži vien maina gan atrašanās vietu, gan nosaukumu, vieni pārtrauc savu darbību, bet citi atkal dibinās no jauna. Līdzīgi ir ar sabiedriskā transporta pieturvietām un skolēnu pārvadājumu maršrutiem," skaidroja ZPR pārstāvis.

Dabas teritoriju sadaļā plānots atspoguļot arī iedzīvotāju un pētnieku būtiskākos novērojumus Zemgalē dažādos gadalaikos. "Tādējādi ikviens no kartes lietotājiem var apliecināt savu līdzdalību dažādo datu bāzu pilnveidošanā, precizēšanā gan rakstot, gan sūtot fotouzņēmumus," pauda Kālis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)