Banner 980x90

Zaļā partija pieprasa aktīvāku VARAM rīcību Zemgalē izlieto bīstamo ķīmisko atkritumu likvidēšanā

Rīga, 12.jūn., LETA. Latvijas Zaļā partija (LZP) pieprasa Vides aizsardzības un reģionālās ministrijai (VARAM) "nekavējošu rīcību" Zemgalē izlieto bīstamo ķīmisko atkritumu likvidēšanā, aģentūru LETA informēja partijas biroja vadītāja Līga Bulmeistere.

Partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars (ZZS) uzskata, ka VARAM un tās pakļautībā esošā Valsts vides dienesta (VVD) "darbību imitējošā bezdarbība" saistībā ar Zemgalē ļaunprātīgi izgāztajiem ķīmiskajiem atkritumiem "ir bezatbildība pret Latvijas iedzīvotājiem un noziedzīga pret dabu".

Pēc Tavara paustā, kad klajā nāca pirmie laboratoriski apstiprinātie dati par cianīda jonus saturošu bīstamo ķīmisko atkritumu nonākšanu Zemgales laukos plašā teritorijā, nekavējoties šim jautājumam un "Zemgales ekoloģiskās krīzes novēršanas rīcības plānam" vajadzēja nonāk Ministru kabineta darba kārtībā kā galvenajam jautājumam. "Tā vietā nedēļām ilgi notiek neizprotama čubināšanās pa VARAM, VVD un Jelgavas reģionālās vides pārvaldes kabinetiem, bet zemju īpašnieki un sabiedrība dzīvo neziņā, pārtiekot no skopām informācijas drupačām. Tāda mazā Černobiļa - mazāk zināsiet, mierīgāk gulēsiet," savu nostāju pamatoja Tavars.

LZP uzskata, ka Zemgales lauku piesārņošana ir reģionāla mēroga ekoloģiskā katastrofa. Šī iemesla dēļ piesārņojuma areāla noteikšanai, sabiedrības un zemju īpašnieku apziņošanai, informēšanai un instruktāžai par rīcību, nonākot ar indīgo vielu saskarsmē, kā arī vides piesārņojuma radīto seku likvidācijai bija jābūt maksimāli operatīvai.

LZP uzskata, ka "bezbailīgais noziegums ir signāls, ka bīstamo atkritumu apsaimniekošanas prakse, tos izgāžot, norokot, atstājot dabā, ir ierasta lieta". "Tas ir apliecinājums arī tam, ka VARAM vides joma pirmajā vietā ir tikai ministrijas nosaukumā, tādēļ nopietni jāatgriežas pie Vides ministrijas atjaunošanas tēmas, ko jau iepriekš LZP vairākkārtīgi norādījusi," pauda partijas biroja vadītājs.

Tavars uzsvēra, ka partija pieprasa vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) nekavējošu rīcību Zemgalē izlieto bīstamo ķīmisko atkritumu likvidēšanā steidzamības kārtā, veicot videi nodarītā kaitējuma noteikšanu, piesārņoto zemju sanācijas darbus un informatīvās kampaņas iedzīvotājiem par rīcību, nonākot pašiem vai dzīvniekiem saskarsmē ar šo vielu.

Jau vēstīts, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturējuši vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu. Pēc divu dienu novērošanas, VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde kopīgi ar VP darbiniekiem aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu sākts kriminālprocess.

VVD maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastos un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā.

Ar šķidrumu bija nolaistītas autoceļu malas, tai skaitā, vairākās vietās arī autoceļiem pieguļošās teritorijas, skaidroja iestādē.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD ir izdevis lēmumu - brīdinājumu par AS "Olaines ķīmiskās rūpnīcas "Biolars" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Biolars" 2017.gadā strādāja ar 15,333 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,072 miljonu eiro peļņu. Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir tā akcionārs Pāvels Daņilko.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)