Banner 980x90

Vintera saimniecība dubultos kompānijai "Monsanto" saražoto gurķu sēklu apjomu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Motobraucēja un lauksaimnieka Jāņa Vintera zemnieku saimniecība "Līgo" nākamnedēļ plāno atklāt jauno viena hektāra platībā izbūvēto siltumnīcu, līdz ar to palielinot ASV uzņēmumam "Monsanto" ražoto gurķu sēklu apjomu līdz pat četrām tonnām gadā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma dārzniecības vadītāja Signija Vintere.

Viņa atzina, ka līdz ar jaunās siltumnīcas nodošanu saimniecībā tiks ražotas vairāk nekā 40 gurķu hibrīdšķirnes, savukārt saražoto gurķu sēklu apjoms sasniegšot četras tonnas gadā.

Vintere arī sacīja, ka, pieaugot pasūtījumu apjomam, saimniecība varētu nākotnē pievērsties arī tomātu sēklu audzēšanai.

"Jaunā siltumnīca ļauj būtiski palielināt ražošanas apjomus, ievācot vidēji četras tonnas sēklu gadā. Tā gan ir tikai neliela daļiņa no "Monsanto" kopējā tirgū laistā sēklu apjoma. Līdz ar to, ja pasūtītājs būs ieinteresēts arī turpmāk, mēs varētu turpināt paplašināšanos, turklāt pievērsties ne vien gurķu, bet arī tomātu sēklu ražošanai," sacīja Vintere.

Vienlaikus saimniecības pārstāve atzina, ka lielākā problēma siltumnīcu uzturēšanā ir piemērota darbaspēka trūkums.

"Abas siltumnīcas ir ļoti modernas un prasa īpašu apiešanos. Uz vienu hektāru mums vajadzīgi 15 strādnieki, diemžēl labu, pastāvīgu un uzticamu strādnieku mūsu pusē ļoti trūkst," atzina Vintere.

Plānots, ka jaunās siltumnīcas atklāšana notiks otrdien, 19 aprīlī, laikā no plkst.14 līdz 16.

Kā ziņots, Vinters pirms trim gadiem ar Eiropas fondu līdzfinansējumu investēja apmēram trīs miljonus eiro hibrīdo gurķu sēklu audzēšanas siltumnīcā, rēķinoties, ka ieguldījums atmaksāsies desmit gados. Katru sezonu saražoto sēklu skaits ir dažāds, tomēr kopumā sēklu masa ir no 0,5 līdz 2,5 tonnām sezonā.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem "Līgo" 2014 gadā strādājusi ar 2,92 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 24% mazāk nekā iepriekšējā gadā apgrozītie 3,85 miljoni, bet peļņa bijusi 1,19 miljoni eiro salīdzinājumā ar 1,53 miljoniem 2013.gadā. Biogāzes iekārtā saražots vairāk nekā 4000 kilovatstundu elektroenerģijas, kas pārdots AS "Enerģijas publiskais tirgotājs".

Pagājušā gada finanšu datus saimniecība vēl nav publiskojusi.

Zemnieku saimniecība "Līgo" dibināta 1989.gadā Lielplatonē un ir viena no lielākajām Zemgalē. Tajā pastāvīgi tiek nodarbināti 23 darbinieki. Saimniecībā tiek audzēti arī ziemas kvieši, vasaras kvieši, kukurūza zaļbarībai un skābbarībai un nedaudz ziemas rapša.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)