Banner 980x90

VARAM rosina uz katriem 700 iedzīvotājiem ierīkot vismaz vienu šķiroto atkritumu savākšanas punktu

Rīga, 19.janv., LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina uz katriem 700 iedzīvotājiem ierīkot ne mazāk kā vienu sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu, to paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā novērtē atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem.

Tāpat noteikumi paredz, ka pilsētās ar iedzīvotāju skaitu līdz 50 000 ir jāierīko vismaz viens šķiroto atkritumu savākšanas laukums. Pilsētās ar iedzīvotāju skaitu no 50 000 līdz 100 000 jāierīko vismaz divi šķiroto atkritumu savākšanas laukumi, un vismaz vienam laukumam jābūt uz 100 000 iedzīvotājiem pilsētās ar iedzīvotāju skaitu virs 100 000.

Noteikumi arī paredz, ja pilsēta tiek dalīta atkritumu apsaimniekošanas zonās, šķiroto atkritumu savākšanas laukums jāierīko katrā no atkritumu apsaimniekošanas zonām.

Noteikumi paredz, ka novadu pilsētās uz katriem 550 iedzīvotājiem jāierīko vismaz vienu sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu. Arī novadu pagastos katrā apdzīvotā vietā ar iedzīvotāju skaitu virs 200 un vairāk iedzīvotājiem vai uz katriem 450 iedzīvotājiem jāierīko vismaz viens savākšanas punkts. Tikmēr visos novados, kur ir 8000 un vairāk iedzīvotāju, jāierīko vismaz viens šķiroto atkritumu savākšanas laukums, paredz ministrijas priekšlikumi.

Vienlaikus novados, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 8000 un kur netiek veikta šķiroto atkritumu savākšanas laukuma ierīkošana, jānodrošina regulāru atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma sniegšanu, izmantojot šķiroto atkritumu savākšanas maršrutus, paredz noteikumi.

Teritorijās, kur sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu izveide būtiski sadārdzina atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma izmaksas un sadārdzinājums ir tehniski ekonomiski pierādāms, VARAM rekomendē organizētu savākšanas maršrutu pielietošanu pakalpojuma nodrošināšanai.

Patlaban spēkā esošajos normatīvajos aktos nav noteikti kritēriji, lai novērtētu, vai pašvaldību sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem izveidotās dalītās savākšanas sistēmas ir izveidotas veidā, kas nodrošina to pieejamību iedzīvotājiem visās pašvaldībās.

Pēc VARAM datiem 2015.gadā darbojās 3071 sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts, 65 šķiroto atkritumu savākšanas laukumi un 50 pašvaldībās tiek nodrošināta dalīto atkritumu savākšana, izmantojot savākšanas maršrutus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)