Banner 980x90

Ultrasonogrāfija – kādos gadījumos to veikt un kā tai sagatavoties

Ultrasonogrāfija ir vizuālās diagnostikas izmeklējums, ko medicīnā izmanto ļoti plaši un efektīvi. Šajā laikā ir ievērojami attīstījušās gan tehnoloģijas, ko izmanto šī izmeklējuma veikšanai, gan pieaugusi speciālistu kompetence, ļaujot arvien precīzāk izmantot šo izmeklējumu ārstniecības procesā.

Ultrasonogrāfijas galvenie plusi
Salīdzinot ar citām izmeklējumu metodēm, ultrasonogrāfijai ir daudz priekšrocību:
• ultrasonogrāfija ir pilnībā nesāpīgs un veselībai nekaitīgs izmeklējums;
• ultrasonogrāfiju var izmantot jebkuram pacientam jebkurā stāvoklī;
• izmeklējuma rezultātus ārsts var redzēt uzreiz datora ekrānā;
• USG veikšanas biežumam nav ierobežojumu;
• ar USG metodi var veikt ļoti plašus orgānu un ķermeņa daļu izmeklējumus;
• iekārtu sniegtie attēli ir precīzi un sniedz ļoti noderīgu informāciju;
• ar USG metodi var sekot līdzi grūtniecības attīstībai un novērtēt vēl nedzimuša mazuļa veselības stāvokli.

Ultrasonogrāfija – gan profilaksei, gan diagnostikai, gan akūtām situācijām
Ultrasonogrāfijas plašā pielietojamība nodrošina to, ka šo vizuālās diagnostikas izmeklējumu sekmīgi var izmantot gan pacientu veselības profilaktiskai uzraudzībai (riska grupu pacienti, hroniskas saslimšanas, grūtnieces utt.), gan tad, ja ir kādas sūdzības un ārsts uzskata par nepieciešamu veikt, piemēram, USG vēdera dobumam vai citiem orgāniem. Tāpat USG ir nozīmīgs instruments arī tad, ja ārstniecības iestādē ievests pacients ar traumām, ja ir apdraudēta pacienta dzīvība. Tad USG izmeklējums var ātri un precīzi sniegt būtisku informāciju, kas ārstam ļauj pieņemt lēmumus par tālāko rīcību.

USG ir efektīvs veids, kā uzraudzīt savu veselību
Arvien biežāk cilvēki sāk domāt par savu veselību ilgtermiņā un ārstus apmeklē, pirms ir radušās sūdzības. Vispārējās veselības pārbaudes izmanto arvien vairāk cilvēku, jo tas ietaupa viņu laiku, naudu un sniedz sirdsmieru, ka ar veselību viss ir kārtībā. 

Gadās arī tā, ka slimības attīstās nemanot, ka nav nekādu simptomu. Un tieši profilaktisko izmeklējumu laikā atklājas kāda problēma, ko citādi pacients un ārsti pamanītu krietni vēlāk, kad jau varbūt būtu draudi dzīvībai, būtu apgrūtināta ārstēšana. Piemēram, UGS vēdera dobumam ir viena no biežāk izmantotajām pārbaudēm, jo tā ir ļoti informatīva un sniedz detalizētu ieskatu daudzu svarīgu orgānu sistēmu darbībā. USG vēdera dobumam apskata vēdera orgānus un mīksto audu struktūras – aknas, žultspūslis, nieres, aizkuņģa dziedzeris, liesa, urīnpūslis. Veicot USG vēdera dobumam, var sekmīgi atklāt cistas, konkrementus, atklāt iegūtas pataloģijas un iedzimtas anomālijas, agrīni atklāt slēptas pataloģijas. Tāpēc šāds izmeklējums ir noderīgs ne tikai tad, kad ir sāpes un kādi nepatīkami simptomi, bet arī tāpēc, lai uzraudzītu savu kopējo veselības stāvokli un būtu soli priekšā iespējamajai slimībai.

Uzzināt vairāk par USG vēdera dobumam un pieteikties izmeklējumam!

Kā sagatavoties USG izmeklējumiem
Daudzos gadījumos nekāda īpaša sagatavošanās nav nepieciešama. Piemēram, ja tiek izmeklēti krūšu dziedzeri, vairogdziedzeris, kakls u.c.). Ārsts tikai palūgs atkailināt vajadzīgo ķermeņa zonu, varbūt palūgs mainīt pozu, ievilkt un izpūst gaisu utt. 

Ja ir paredzēta USG vēdera dobumam, tad gan jāatceras, ka jāierodas tukšā dūšā, var dzert tikai ūdeni un obligātos medikamentus. Ja īpaši plānots apskatīt urīnpūsli, tad 1 stundu pirms izmeklējuma jāizdzer viens litrs ūdens, kā arī nedrīkst apmeklēt tualeti līdz izmeklējumam. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)