Banner 980x90

Straujuma: Mūs vēl gaida smagas diskusijas par nodokļa jautājumiem

Laimdota Straujuma/ Foto no video
Laimdota Straujuma/ Foto no video

Nākamā gada valsts budžeta veidošana virzoties soli pa solim uz priekšu, tomēr ir gaidāmas smagas sarunas par nodokļa jautājumiem, it sevišķi tā dēvēto solidaritātes nodokli algām, otrdien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Straujuma atzina, ka par šo jautājumu būs vissmagākās sarunas, lai gan pēdējā laikā premjerministre un finanšu ministrs Jānis Reirs (V) ir saņēmis citus priekšlikumus, kas varētu būt alternatīva solidaritātes nodokļa ieviešanai. "Mēs šos priekšlikumus izvērtēsim, lai gan šobrīd es nevēlos atkāpties no šīs ieceres un arī koalīcijas partijas ir vienotas šajā jautājumā," sacīja Straujuma.

Pēc viņas domām solidaritātes nodokļa ieviešana netiek īstenota pēc principa, kādam noņemt naudu, bet gluži pretēji, tā ir iespēja līdzekļus novirzīt pašlaik svarīgu jautājumu risināšanai.

Jau ziņots, ka koalīcijas partneri un arī valdība šodien turpinās diskusijas par nākamā gada valsts budžeta izveidi.

Koalīcijas partiju sanāksme notiks plkst.10 Ministru kabinetā, bet valdības sēde sāksies plkst.12, un tajā paredzēts pārrunāt vairākus ar valsts budžetu saistītus jautājumus.

Kā ziņots, ka koalīcijas darba grupa 21.augustā vienojusies par papildu ieņēmumiem no azartspēļu nodokļa un akcīzes alkoholam palielināšanas, iepriekš pastāstīja deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

No azartspēļu nodokļa apmēram 10% pieauguma attiecībā uz spēļu automātiem un spēļu galdiem 2016.gadā paredzēti ienākumi apmēram trīs miljoni eiro, 2017.gadā seši miljoni eiro un 2018.gadā deviņi miljoni eiro.

Attiecībā uz alkohola akcīzes nodokļa palielināšanas apjomu vēl paredzētas diskusijas, it sevišķi par tā paaugstināšanu alum, taču ienākumu pieaugums no šāda soļa tiek rēķināts vairākos miljonos eiro.

Paredzēts, ka stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodoklis pieaugs par 3%, savukārt vīniem un alum pieaugums būs līdzīgs tam, kāds bija paredzēts iepriekš izskatīšanai Saeimā nodotajā likumprojektā. Alum pieaugums varētu būt nedaudz lielāks kā likumprojektā. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) gan norādīja, ka par šīm izmaiņām ir vienojusies tikai darba grupa, tāpēc "akmenī tās nav iecirstas".

Iepriekš Saeimā iesniegtais likumprojekts paredzēja, ka, piemēram, akcīzes nodoklis alum 2016.gadā varētu tikt palielināts par 10,5%, bet 2017.gadā - vēl par 4,8%, līdz tas sasniedz 4,4 eiro par 100 litriem, bet akcīzes nodokli vīnam plāno palielināt par 5,7% 2016.gadā, kā arī par 5,4% 2017.gadā.

Savukārt 18.augustā koalīcijas darba grupa vienojās par nākamā gada budžeta lielāko ieņēmumu palielinājuma daļu aptuveni 120 miljonu eiro apmērā, kas galvenokārt tiks novirzīta budžeta prioritātei - drošībai.

Toreiz koalīcijas darba grupa vienojās par valsts kapitālsabiedrību dividendēs izmaksājamās peļņas daļu 90% apmērā, kas budžetā dos papildu 27 miljonus eiro. Finanšu stabilitātes nodevas bāzes pieaugums dos aptuveni trīs miljonus eiro, bet transportlīdzekļu ekspluatācijas nodevas ikmēneša maksājuma ieviešana tiks atlikta uz gadu, kas dos aptuveni 30 miljonus eiro.

Pēc Šadurska teiktā, lielāko ieņēmumu pozīciju veidos tā sauktais solidaritātes nodoklis. "Ja patlaban sociālo iemaksu griesti algām ir 4000 eiro, tad šodien vienojāmies par atsevišķu nodokli, kas nonāks valsts budžetā, tādējādi ļaujot iekasēt aptuveni 40,9 miljonus eiro," sacīja deputāts.

Tāpat koalīcijas darba grupa vienojās paaugstināt akcīzes nodokļa likmi degvielai, kas ļaus papildus iekasēt aptuveni 12,5 miljonus eiro. Akcīzes nodokļa likme tiks paaugstināta šādi - papildu trīs eiro centi par benzīna un gāzes litru, bet viens eiro cents par dīzeļdegvielas litru.

Savukārt samazinot ministriju bāzes izdevumus par 3%, valsts budžets 2016.gadā var iegūt 16,6 miljonus eiro.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)