Banner 980x90

Topošajā Restaurācijas centrā Jelgavā pabeigta aptuveni puse darbu

Rīga, 21.jūn., LETA. Virs topošā Zemgales Restaurācijas centra ēkām Vecpilsētas ielā 14 un Krišjāņa Barona ielā 50, Jelgavā, ir pacelts spāru vainags, iezīmējot ēku pamatu un karkasu restaurācijas un izbūves nobeiguma posmu un apdares darbu sākšanu, un kopumā abās ēkās pašlaik pabeigta aptuveni puse darbu, aģentūru LETA informēja "ReRe Grupa" pārstāvji.

Jelgavā tiek veidots Zemgales Restaurācijas centrs, kurš būs izvietots divās ēkās - valsts nozīmes arhitektūras piemineklī Vecpilsētas ielā 14 un blakus esošajā mūra ēkā Barona ielā 50. Pēc būvnieku teiktā, abas ēkas piedzīvo fundamentālu restaurāciju un jau pavisam drīz būs pieejamas apmeklētājiem kā publisks tūrisma objekts ar izglītojošu piedāvājumu. Interesenti šeit varēs izzināt Jelgavas koka arhitektūru, Vecpilsētas ielas kvartālu, ēkas unikalitāti, kā arī restaurācijas vēsturi.

Pēc būvnieku aplēsēm, Barona ielas ēkā ir padarīti apmēram 65% darbu, bet Vecpilsētas ielas koka ēkā, kurā bija jāveic daudz konservācijas un restaurācijas darbu - 40% darbu. Šī ir viena no vecākajām koka ēkām, kas Jelgavā saglabājusies līdz mūsdienām. Saskaņā ar veikto ēkas koka būvelementu dendroloģisko izpēti, viens no koksnes paraugiem novērtēts ar 1794.gadu. Ēka tikusi izmantota kā daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, atsevišķos laika periodos šeit atradies arī veikals, skārdnieka darbnīca.

"Vecpilsētas ielas māja no restaurācijas viedokļa ir īstens izaicinājums, jo ikvienas sīkākās detaļas atjaunošanā nepieciešamas augstākās profesionālās prasmes. Ikviens restauratora solis atsedz šīs ēkas seno iedzīvotāju vēsturi. Te ir redzams, ka ēkā ir dzīvojuši Jelgavas iedzīvotāji ar īpašu tam laikam raksturīgo estētiku, kā, piemēram, greznu podiņu krāsni, sienu gleznojumiem un citām detaļām. Šīs ēkas kopējā restaurācija un ikviena atjaunotā detaļa būs izcils lietišķo amatu prasmju paraugs jaunajā restaurācijas centrā," pauda "ReRe Grupa" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

Ēkā ir saglabājušies dažādu laiku tapešu paraugi un sienu apmetums ar dažādu krāsu zīmējumiem, kā arī dažādu veidu griesti - tā dēvētie dēļu trīnīšu griesti, kā arī griesti, kas apmesti uz niedru pamata un uz koka skaliem. Ēkas trešajā stāvā ir unikāli vēsturiskie koka bēniņi, kuru saglabāšana, restauratores Elgas Zariņas vārdiem ir "visredzamākais un iespaidīgākais meistaru veikums, jo šeit ļoti rūpīgi izvērtēta katra koka detaļa un tikai pašas nepieciešamākās vietas ir aizpildītas ar jaunāku koka materiālu".

Specifiskajiem restaurācijas darbiem ir piesaistīti Eiropas mēroga speciālisti - objektā strādā poļu restaurators Bartlomejs Kubjaks ar kolēģiem, kuri ir specializējušies apmetuma noņemšanā un atjaunošanā un citās senās prasmēs. Visas būvobjektā atklātās vēsturiskās liecības ir fiksētas, un atrastie vairāk nekā 150 priekšmeti vai konstrukciju fragmenti ir nodoti vēsturnieku rīcībā, lai tos izvērtētu un pēc rekonstrukcijas izvietotu īpašā ekspozīcijā.

Uzņēmumā lepojas, ka SIA "ReRe Meistari" restauratoru vadībā ir veikts tehnoloģiski sarežģīts būvpaņēmiens ēkas saglabāšanai - visa ēkas karkasa pacelšana un izlīdzināšana, ēkas pamata piemūrēšana līdz koka karkasa plaknei, apakšējo vainagsiju nomaiņa, karkasa atlikšana un nostiprināšana. Tāpat veikti ēkas fasādes horizontālo un vertikālo koka konstrukciju atjaunošanas darbi, jauna iekšējā koka karkasa izbūve un jumta konstrukciju nomaiņa. Paralēli norit logu, durvju, kāpņu restaurācija. Pašlaik ar īpašu metodi tiek veikta vēsturiskā apmetuma ar gleznojumu noņemšana, paredzot tā atlikšanu pēc koka konstrukciju atjaunošanas, kam sekos gleznojumu restaurācijas darbi.

Restaurācijas darbi objektos sākās 2018.gada maijā un noslēgsies 2019.gada beigās. Tos veic "ReRe Meistari". Būvdarbu līguma kopējā plānotā summa ir 1 848 310 eiro. Būvprojektu autors ir SIA "Livland Group", arhitekts Ēriks Cērpiņš, objektu būvuzraudzību veic SIA "Jurēvičs un partneri".

Jau vēstīts, ka Zemgales Restaurācijas centra izveide ir daļa no projektā "Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā" veicamajām aktivitātēm.

Projekta mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūrvēsturisko mantojumu Zemgalē, atjaunojot valsts nozīmes kultūras pieminekļus Jelgavā, Dobelē, Bauskā, veidojot tajos jaunus, savstarpēji papildinošus tūrisma pakalpojumus, tādējādi nodrošinot to sociālekonomiskā potenciāla attīstību un integrāciju vietējās ekonomikas struktūrā atbilstoši Jelgavas pilsētas, Bauskas un Dobeles novada attīstības programmām.

Jelgavas domes sadarbības partneri projekta īstenošanā ir Bauskas un Dobeles novadu pašvaldības, kā arī Jelgavas Sv.Simeana un Annas pareizticīgo draudze un Jelgavas Romas katoļu draudze.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)