Banner 980x90

Stājies spēkā notiesājošais spriedums bijušajam "Ziedkalnes" direktoram par dzimumtieksmes vardarbīgu apmierināšanu

Jelgava, 28.maijs, LETA. Stājies spēkā notiesājošais spriedums bijušajam sociālās aprūpes centra (SAC) "Ziedkalne" direktoram Andrejam Nīmanim lietā par dzimumtieksmes vardarbīgu apmierināšanu, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas (AT) pārstāve Baiba Kataja.

AT kasācijas sūdzības par Zemgales apgabaltiesas notiesājošo spriedumu iesnieguši apsūdzētais, viņa aizstāvis un cietušo pārstāve. Taču AT Senāts pieņēmis lēmumu par atteikšanos pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu.

Līdz ar to stājies spēkā apgabaltiesas spriedums, ar kuru Nīmanis atzīts par vainīgu un sodīts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem. Tiesa arī noteikusi, ka soda izciešanas termiņā ieskaitāms apcietinājumā pavadītais laiks no 2009.gada 15.jūnija līdz 16.decembrim.

Jau vēstīts, ka Zemgales apgabaltiesa, apelācijas kārtībā Nīmaņa lietu, apsūdzētajam noteikusi stingrāku sodu. Pirmās instances tiesas spriedums, ar kuru Nīmanim noteikts cietumsods uz sešiem mēnešiem un vienu dienu, atcelts daļā un šajā daļā taisīts jauns spriedums, ar kuru Nīmanis atzīts par vainīgu un sodīts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem. Tiesa arī noteikusi, ka soda izciešanas termiņā ieskaitāms apcietinājumā pavadītais laiks no 2009.gada 15.jūnija līdz 16.decembrim.

Iepriekš, no jauna izskatot Nīmaņa lietu, Jelgavas tiesa atzinusi viņu par vainīgu un konstatējusi, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Šis apstāklis ņemts vērā un sods ir mīkstināts.

Par katru no trim noziedzīgajiem nodarījumiem pret trim cietušajiem Nīmanis sodīts ar brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem. Galīgais sods - cietumsods uz sešiem mēnešiem un vienu dienu - noteikts pēc noziedzīgo nodarījumu kopības, daļēji saskaitot piespriestos. Taču, tā kā soda izciešanas termiņā ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks no 2009.gada 15.jūnija līdz 2009.gada 16.decembrim, sods tiek uzskatīts par izciestu.

LETA jau vēstīja arī, ka šajā lietā "Ziedkalnes" bijušais direktors un bijušais Vilces pagasta deputāts Nīmanis tiek apsūdzēts par atkārtotu vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, ja tā izdarīta, cietušajai personai atrodoties bezpalīdzīgā stāvoklī.

2005.gada decembrī Jelgavas rajona prokuratūra sāka kriminālprocesu par Nīmaņa, kurš tolaik bija SAC "Ziedkalne" direktors, seksuālu uzmākšanos iestādes klientiem, kā dēļ Labklājības ministrija (LM) viņu atstādināja no amata, lai nenodarītu kaitējumu trešo personu drošībai, veselībai un viņu interesēm.

2009.gada 15.jūnijā 1957.gadā dzimušais Nīmanis pēc sprieduma par trīs gadu cietumsodu tika apcietināts tiesas zālē. Pēc soda izciešanas Nīmanim tika noteikta policijas kontrole uz gadu un sešiem mēnešiem.

Tiesvedība šajā krimināllietā Jelgavas tiesā atsākās 2011.gada 9.maijā, jo Zemgales apgabaltiesa atcēla Jelgavas tiesas 2009.gada 15.jūnija spriedumu, Nīmaņa krimināllietu nosūtot jaunai izskatīšanai.

Nīmanis darbu SAC "Ziedkalne" sāka pēc tam, kad LM no darba jauniešu aprūpes centrā "Ziedkalne" atbrīvoja iepriekšējo direktoru Gundaru Melngalvi, kura vadības laikā 1998.gada nogalē tika konstatēts, ka "Ziedkalnē" jaunieši it kā audzināšanas un sodīšanas nolūkā turēti bunkuram līdzīgā telpā bez apgaismojuma un apkures.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)