Banner 980x90

Šķeldas piegāžu pārtraukumu dēļ "Fortum" apsver iespēju siltuma ražošanai izmantot kūdru

Jelgava, 11.janv., LETA. Šķeldas piegāžu pārtraukumu dēļ siltumapgādes uzņēmums SIA "Fortum Jelgava" apsver iespēju siltumenerģijas ražošanai izmantot kūdru, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma ražošanas vadītājs Andris Vanags.

Uzņēmuma ražošanas iekārtas ir pietiekami kvalitatīvas, lai ražotu siltumenerģiju arī no šķeldas ar paaugstinātu mitrumu, kas radies lietainu laikapstākļu ietekmē, apliecināja uzņēmuma pārstāvis. Taču lielākas problēmas sagādā šķeldas piegādes pārtraukumi, tāpēc uzņēmums izmanto arī citu biomasu - lauksaimniecības blakusproduktus.

"Domājam par kūdras izmantošanu, taču ir ierobežojumi regulēšanas pusē," stāstīja Vanags, skaidrojot, ka uzņēmuma ražošanas iekārtas ir piemērotas arī kūdrai, taču vēl jāatrisina likumiskie aspekti. Iespējams, atļauja tiks saņemta divu līdz četru nedēļu laikā.

Šķeldu uzņēmumam piegādā vietējie ražotāji, kurināmo iespējams iegādāties arī Lietuvas šķeldas biržā, taču tur šķeldas cena ir par apmēram 60% augstāka nekā līgumos ar piegādātājiem noteiktā.

Uzņēmums siltuma ražošanai ir spiests izmantot arī gāzi, un Vanags mierināja, ka gāzes apjoms ir pietiekams, lai siltums Jelgavā tiktu nodrošināts jebkurā situācijā.

Laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka mitrā laika dēļ šķeldas katlumājām Latvijā sāk trūkt kurināmā.

Sēmes un Zentenes pagasta pārvaldes vadītāja Silvija Rabkēviča laikrakstu informēja, ka ne tikai viņas pārvaldītajos pagastos, bet daudzviet Latvijā ir liela problēma ar koksnes izvešanu no mežiem. Trūkst ne tikai šķeldas, bet arī malkas, ar kuru kurināt krāsnis. Tāpēc nākoties kurināt arī ar mitru šķeldu, kam ir zema siltumatdeve. Turklāt pēc kurināmā ir liels pieprasījums, tādēļ cenas ir augušas.

Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš norādīja, ka uzņēmumi kurināmā rezerves neveido un šķeldu neuzkrāj. Tam nepieciešama teritorija, kā arī tas ir bīstami, jo šķeldai stāvot lielos daudzumos, tā var aizdegties. Vienīgi Liepājā esot uzkrāšanas laukums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)