Banner 980x90

Skatīs apstrīdēto Jelgavas novada domes lēmumu par akumulatoru rūpnīcu

8.septembrī plkst.13.00 Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā plānots skatīt pārsūdzēto Jelgavas novada domes 28.janvāra lēmumu, ar kuru tika atļauta nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas "Eco Lead" izveidošana Kalnciema pagastā.

Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu nama kancelejas vadītāja Linda Lindere aģentūru LETA informēja, ka šī lieta, kuru iepriekš plānoja skatīt rakstveida procesā, vēlāk tika nozīmēta izskatīšanai mutvārdu procesā.

Kā ziņots, pieteikumu tiesā iesnieguši vairāki Kalnciema iedzīvotāji - Žanna Ņečiporuka, Ivans Ņečiporuks, Gaļina Bušmane, Tatjana Daņilova, Antoņina Zelča, Andrejs Tračums, Aigars Sukteris, Sergejs Hramčenko un Valentīna Amirova -, kā arī Vides aizsardzības klubs. Tiesa, pamatojoties uz šo pieteikumu, ierosinājusi lietu.

SIA "Eco Lead" (agrāk - "East-West Finances") gan apgalvo, ka ierosinātā lieta neietekmēs investoru ieceri par rūpnīcas veidošanu. Investori esot apņēmības pilni turpināt sākto.

SIA "Eco Lead" valdes priekšsēdētājs Jurijs Harlamovs iepriekš pauda nožēlu, ka saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem apstrīdamā lēmuma darbība tiek apturēta līdz ar pieteikuma iesniegšanu tiesā. "Tas ir neizprotami, ka ikviens cilvēks ar savu vēršanos tiesā var uz nenoteiktu laiku apturēt lēmumu, kurš domē pieņemts, nobalsojot tautas ievēlēto priekšstāvju vairākumam," uzskata Harlamovs.

"Mums atliek cerēt, ka tiesvedība pārāk neievilksies, taču jau tagad ir skaidrs, ka nāksies papildus tērēties gan advokātiem, gan arī cietīsim no piespiedu dīkstāves," pauda Harlamovs.

Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Erno aģentūru LETA informēja, ka, Jelgavas novada domei pieņemot lēmumu, tika rūpīgi izvērtēti un ņemti vērā iesaistīto institūciju atzinumi, kas bija pozitīvi. Līdz ar to dome, balstoties uz tās rīcībā esošo informāciju un atbildīgo iestāžu atzinumiem, savā darbībā ir rīkojusies saskaņā ar tai deleģētajām funkcijām un valstī esošo kartību, un šādu pozīciju pašvaldība gatava argumentēt arī tiesā.

Iepriekš jau ziņots, ka Jelgavas novada dome 28.janvārī nolēma atļaut SIA "Eco Lead" Kalnciema pagastā veidot nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Pozitīvu lēmumprojektu Jelgavas novada dome apstiprināja ar 11 balsu atbalstu, piecu balsu noraidījumu, vienam deputātam atturoties.

Dome konstatēja, ka uzņēmums, kas Kalnciema pagastā plāno izveidot nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu, dokumentāli bija veicis visu, kas nepieciešams, lai varētu sākt iecerēto uzņēmējdarbību, tātad ir organizētas sabiedriskās apspriešanas, izstrādāts ietekmes uz vidi novērtējums (IVN), no Valsts vides pārraudzības biroja (VPVB) puses sniegts pozitīvs atzinums šim ietekmes uz vidi novērtējumam.

Turklāt uzņēmums rūpniecisko darbību paredz veikt vietā, kas atbilstoši Jelgavas novada teritoriālajam plānojumam atbilst ražošanas objektu apbūves teritorijai. Jelgavas novada domes lēmums saskaņā ar normatīvo aktu prasībām bija pēdējais posms, kas nepieciešams uzņēmējdarbības sākšanai pēc visas dokumentācijas saskaņošanas, skaidroja Kaņepone.

SIA "Eco Lead" valdes loceklis aģentūru LETA iepriekš informēja, ka projektā plānots ieguldīt aptuveni no septiņiem līdz deviņiem miljoniem eiro vai vairāk, tajā skaitā vairāk nekā pusi šīs naudas tērējot vides drošībai, tostarp gaisa un ūdens attīrīšanai. Viņš informēja, ka rūpnīcā plānots nodarbināt 42 darbiniekus.

Daži iedzīvotāji, kas agrāk bija parakstījušies pret rūpnīcas izveidi, vēlāk savus parakstus atsaukuši. Uzņēmums arī organizēja iedzīvotājiem braucienu uz Poliju, lai redzētu, kā šādas rūpnīcas strādā Polijā, ko vairāki aktīvisti un interesenti izmantoja.

SIA "Eco Lead" paredzētā darbība ir nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīca, kurā plānots pārstrādāt nolietotus svina akumulatorus. Plānotais pārstrādes apjoms - līdz 15 000 tonnu nolietotu svina akumulatoru gadā un līdz 8700 tonnām saražota svina un svina sakausējumu gadā.

Plānotā akumulatoru pārstrāde ietver elektrolīta atdalīšanu, savākšanu un tā neitralizāciju, akumulatoru smalcināšanu un sadalīšanu, svina reducēšanu jeb kausēšanu un svina rafinēšanu. Ražošanu paredzēts nodrošināt 260 dienas gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)