Banner 980x90

Šadurskis: Optimāla skolu tīkla gadījumā pedagogi par likmi pēc nodokļu samaksas saņems vairāk nekā 1000 eiro

Rīga, 21.okt., LETA. Optimāla skolu tīkla gadījumā pedagogi visā Latvijā par likmi pēc nodokļu nomaksas varētu saņemt vairāk nekā 1000 eiro mēnesī, šodien preses konferencē šādu pārliecību pauda izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šodien, stāstot par pedagogu darba samaksas tendencēm, ministrs žurnālistiem apgalvoja, ka jaunais pedagogu darba samaksas modelis apliecina algu pieaugumu lielākajai Latvijas pedagogu daļai.

Vienlaikus tas esot atklājis "ļoti daudzas lietas, par kurām jārunā un jāstrādā perspektīvā". Pēc politiķa vārdiem, ejot uz optimālu skolu tīklu, ar esošajiem līdzekļiem var nodrošināt, ka visu skolotāju atalgojums par likmi varētu ievērojami pārsniegt 1000 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas, norādīja ministrs. Tas gan, acīmredzot, nozīmētu arī skolotāju skaita samazināšanu.

"Lielākā daļa skolotāju Latvijā strādā nepilnu slodzi, kas liecina gan par skolēnu trūkumu, gan nesakārtotu skolu tīklu, gan arī par fizisko ēku kapacitāti, akcentējot nepieciešamību būvēt jaunas skolas Pierīgas novados," skaidroja politiķis.

Šadurskis skaidroja, ka ar jauno modeli IZM centusies mazināt lielu daļu disproporciju - gan starp novadiem, gan labot kļūdas skolu tīklā.

"Neviens vislabākais pedagogu algu modelis nevarēs nonākt līdz optimālam rezultātam, ja nebūs sadarbības ar pašvaldībām, jo pašvaldības sadala mērķdotāciju līdz skolām. Ir pašvaldības, par kurām mums trūkst informācijas par to, kā vietvaras sadala mērķdotāciju," teica ministrs.

Pavasarī Izglītības un zinātnes ministrija piedāvās visām 119 pašvaldībām savu redzējumu par optimālo skolu tīklu un izvietojumu Latvijā.

"Tas nebūs tikai pēc mūsu kritērijiem noteiktais, kura skola jāreorganizē, bet tas būs ļoti detalizēts aprēķins par to, kādi līdzekļi atbrīvojas. Ir novadi, kur jau ir sakārtots skolu tīkls. Sakārtojot skolu tīklu visā valstī varēs likmi 680 celt un ieguvēji būs visi," solīja Šadurskis.

Piedāvājot pašvaldībām risinājumus, tiks aprēķināts pašvaldību ietaupījumus no skolu uzturēšanas izdevumiem.

"Ja pašvaldībā ir tuvu divas skolas, kas piepildītas par 25-50%, tad pašvaldībai ir ļoti daudz nelietderīgu tēriņu - kaut vai par siltumu. Mēs skolu tīkla sakārtošanas jautājumā vadīsimies pēc kritērijiem, kāds var būt maksimālais laiks, ko skolēns pavada ceļā, kāds var būt maksimālais attālums. Aprēķināsim arī izmaksas, kādas varētu būt skolēnu pārvadājumiem. Tas ir ļoti komplekss uzdevums," klāstīja ministrs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)