Banner 980x90

Restaurēs Lielvircavas muižas griestu apmetumu

Jelgava, 16.nov., LETA. Jelgavas novada pašvaldība saņems Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstu Lielplatones muižas griestu apmetumu restaurācijai, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas novada pašvaldībā.

Lielplatones muižas pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Pērn veiktajā muižas kungu mājas atsevišķo telpu arhitektoniski mākslinieciskajā inventarizācijā pieņemts lēmums iespēju robežās atjaunot muižā vēl esošās kultūrvēsturiskās vērtības, saglabājot to oriģinālsubstanci.

Griestu atjaunošanas darbi iecerēti kādreizējā barona guļamistabā. Viss telpas noformējums saglabāts vēsturiskajā stilā, veidojot kungu telpu. Telpā atrodamas vairākas vēsturiskas detaļas, kuras iecerēts saglabāt un atjaunot. Piesaistot projekta finanses, gada sākumā šajā telpā sākta podiņu krāsns restaurācija, bet tagad iegūti līdzekļi griestu atjaunošanai.

Telpā saglabājusies 20.gadismta sākuma griestu plastika. Griesti rotāti ar jūgendstilam raksturīgiem dekoratīviem elementiem - augu vainags griestu centā, zvanveida augu motīva vītnes no telpas centra, lentas līklocis pa griestu perimetru un lentas vijumi, orķelis ar norobežojošiem sienu un griestu profiliem.

Kungu telpas griestu restaurācija noritēs divās kārtās. Nupat apstiprinātais VKKF projekts paredz realizēt pirmo kārtu. Tā kā apmetuma stāvoklis griestos nav viendabīgs, novērojams plaisu tīklojums un aptuveni puse no apmetuma apjoma ir birstoša, restauratori izgatavos jaunu kaļķa apmetumu. Pirmās kārtas atjaunošanas darbi tiks aizsākti šogad un ilgs aptuveni gadu līdz nākamā gada novembrim.

Kopējais projekta finansējums ir 4644 eiro. VKKF līdzfinansēs 4000 eiro, bet atlikušo summu nodrošinās Jelgavas novada pašvaldība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)