Banner 980x90

Regulators sola izvērtēt Ozolnieku novada apkures tarifa komponentes

Jelgava, 30.okt., LETA. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), vērtējot SIA "Ozolnieku KSDU" iesniegto siltumenerģijas tarifa projektu, pētīs arī tās tarifa komponentes, par kurām šodien uzklausīšanas sanāksmē raisījās plašas diskusijas, informēja regulatora Siltumenerģijas nodaļas vecākais eksperts Pēteris Dzintars.

SPRK pārstāvis, klāstot par tarifa veidošanos, stāstīja, ka tas atkarīgs no patēriņa apjoma, iedzīvotāju un apbūves blīvuma, teritorijas reljefa, infrastruktūras lieluma, veiktajām investīcijām un kurināmā veida.

"Tarifi ir diezgan atšķirīgi visā Latvijā un ir vidēji no 45 līdz 70 eiro par megavatstundu," skaidroja Dzintars. Līdz ar to "Ozolnieku KSDU" piedāvātais tarifs - 67,02 eiro- teju sasniegs maksimumu.

SPRK ir novērojusi, ka tarifi ir augstāki mazākajās apdzīvotajās vietās, bet lielajās pilsētās - zemāki. Regulatora pārstāvis informēja, ka zemākais tarifs par siltumenerģiju pašlaik ir Rīgā - ap 44 eiro par megavatstundu.

Tarifā tiek iekļautas izmaksas par kurināmo, iekārtu nolietojumu, pakalpojuma sniedzēja darbinieku atalgojumu.

Tieši iekārtu nolietojums sapulcē, kurā piedalījās vairāk nekā 20 vietējo iedzīvotāju, bija viens no strīdīgākajiem jautājumiem. "Ozolnieku KSDU" Siltumsaimniecības nozares struktūrvienības vadītājs Jānis Bērziņš klātesošos informēja, ka tarifa projektā iekļautas arī izmaksas gāzes katlu remontam, lai arī no nākamā gada vidus vairākus gāzes katlus uzņēmums lietot vairs nevarēs, jo tie vairs nebūs atbilstoši Ministru kabineta nosacījumiem.

Bijušais "Ozolnieku KSDU" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Prīsis, komentējot šo izmaksu pozīciju, pauda, ka laikā, kad jaunais tarifs stāsies spēkā, par remontdarbiem vairs nebūs jāmaksā, jo katli vairs netiks lietoti, tāpēc nav saprotama nolietojuma izmaksu iekļaušana tarifa projektā. SPRK pārstāvis apliecināja, ka arī šo aspektu, vērtējot tarifa projekta pamatotību, regulators ņems vērā.

"Neatbilstošas izmaksas netiks pieļautas," solīja Dzintars.

Savukārt pašvaldības viedokli SPRK uzklausīs jautājumā par to, vai vienotais apkures tarifs jāpiemēro arī Brankās, ne tikai Ozolniekos. Kāda Branku iedzīvotāja pauda, ka vairākas mājas Brankās tiek apkurinātas tikai ar gāzi, taču tarifā iekļautas arī izmaksas, kas saistītas ar jaunās šķeldas katlu mājas siltumenerģijas ražošanu Ozolniekos.

Uzklausīšanas sanāksme pagāja emocionālā gaisotnē, novēroja aģentūra LETA. Vietējie iedzīvotāji komunālajam uzņēmumam, SPRK un pašvaldībai vairākkārt pārmeta, ka tarifa projekta izstrādātāji nav gatavi sanāksmei un nespēj paskaidrot tarifa daļas. Tāpat izskanēja aicinājums samazināt komunālā uzņēmuma darbinieku skaitu, uz ko "Ozolnieku KSDU" valdes priekšsēdētājs Rihards Zakrepskis oponēja, ka katlumājās ir nodrošināts optimāls darbinieku skaits.

Kāda iedzīvotāja sapulces laikā arī pauda viedokli, ka daļa renovēto daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju Ozolniekos, nespējot apmaksāt rēķinus par saņemto siltumenerģiju, noslēgs siltuma padevi savā dzīvoklī, un mājas sāks pelēt, jo līdzīga pieredze jau piedzīvota kādā mājā pagājušajā apkures sezonā.

Jau vēstīts, ka šodien SPRK Ozolniekos rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par iecerēto apkures tarifa palielinājumu.

Plānots, ka 2018.gada pirmajā pusē Ozolnieku novadā par 41% pieaugs siltumenerģijas tarifs, sasniedzot 67,02 eiro par kilovatstundu. Šoruden par apkuri vietējie iedzīvotāji maksā 47,62 eiro par kilovatstundu.

Iepriekš komunālajā uzņēmumā aģentūrai LETA skaidroja, ka 2008.gada apstiprinātais siltumapgādes pakalpojuma tarifs bija spēkā līdz 2017.gada 1.aprīlim, līdz ar to uzņēmumam šogad ir jāizstrādā un jāapstiprina jauns tarifs. Jaunais tarifs izstrādāts, ņemot vērā gadu gaitā radušās izmaiņas tarifu veidojošajās komponentēs un jaunās šķeldas katlu mājas siltumenerģijas ražošanas izmaksas, kā to paredz katlu mājas būvniecībai piesaistītā Eiropas Savienības fondu finansējuma apguves noteikumi.

"Ozolnieku KSDU" norāda, ka ir samazinājies valsts atbalsts elektrības ražošanai koģenerācijā, būtiski pieaugušas ražošanas procesā izmantotās elektroenerģijas izmaksas, darba algu un administratīvo izmaksu slogs. Tāpat arī daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku renovācijas procesā iegūtā siltumenerģijas ekonomija un pēdējo gados piedzīvotās siltās ziemas ir samazinājušas pārdotās siltumenerģijas apjomu, līdz ar ko fiksētās izmaksas, piemēram, iekārtu uzturēšana un nolietojums, darba algas, apdrošināšana, ir jādala uz mazāku pārdotās enerģijas daudzumu. Lai atjaunotu pārdotās siltumenerģijas apjomu, Ozolnieku ciema centralizētajai apkures sistēmai tika pieslēgti jauni patērētāji, tomēr šie pasākumi ir būtiski palielinājuši izdevumus pamatlīdzekļu nolietojumam un bankas kredītu apkalpošanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)