Banner 980x90

"Olaines ūdens un siltums" pēc VK atzinuma prasa izmaiņas normatīvos

Ilustratīvs foto/ Foto: Jelgava24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Jelgava24.lv
Lai novērstu Valsts kontroles (VK) konstatētās nepilnības, AS "Olaines ūdens un siltums" valdes loceklis Viesturs Liepa, komentējot VK revīzijā konstatētās nepilnības maksas iekasēšanā par atkritumu apsaimniekošanu, pauž viedokli, ka līdz šim tas darīts atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem. Taču uzņēmums vērsies Ekonomikas ministrijā (EM), lūdzot mainīt noteikumus atkritumu apsaimniekošanas maksas noteikšanai.

AS "Olaines ūdens un siltums" ir saņēmusi VK revīzijas atzinumu ar attiecīgām norādēm, aģentūra LETA uzzināja uzņēmumā.

"Pašvaldības uzņēmums līdz šim maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu piemēroja saskaņā ar pašlaik spēkā esošiem MK noteikumiem, bet pēc atzinuma saņemšanas uzņēmums ir vērsies ar vēstuli EM, lūdzot mainīt attiecīgos noteikumus, lai turpmāk varētu novērst VK konstatētās nepilnības," skaidro Liepa.

Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Ineta Valdmane skaidro, ka pašlaik ir situācijas, ka dzīvoklī ir deklarēta viena persona, taču dzīvo piecas, bet atkritumu apsaimniekošanas maksa tiek aprēķināta, ņemot vērā vienas personas saražoto atkritumu daudzumu. "Tāpat arī pašvaldības dzīvokļos - cilvēks īrē to, ražo atkritumus, taču nedeklarējas, jo neuzskata to par obligātu," pauž Valdmane. Tāpēc uzņēmums arī vēlas, lai aprēķina noteikumi tiktu mainīti. Ja EM noteikumus nemainīs, uzņēmums varētu mainīt savu aprēķinu metodiku.

Uzņēmums aicina noteikt, ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis, maksu nosaka proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, bet dzīvokļiem, kuros nav deklarēta neviena persona, - kā par vienu deklarētu personu, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma.

Pašlaik minētais noteikumu apakšpunkts nosaka, ka aprēķinu par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi vai kuru patēriņa noteikšanai nav uzstādīti skaitītāji, ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis, "veic proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma".

Jāatgādina, ka VK revīzijās par daudzdzīvokļu dzīvojamo namu apsaimniekošanu vairākās Latvijas pašvaldībās konstatējusi nepamatotas maksas iekasēšanu par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem un pārmērīgi augstu samaksu par pašvaldības teritorijas sakopšanu.

Revīzijā secināts, ka, pretēji noteiktajam, Jēkabpilī, Liepājā, Ludzā un Olainē sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu piemēro arī par dzīvokļiem, kuros personas nav deklarētas. Tādējādi no iedzīvotājiem nepamatoti ir iekasēti aptuveni 30 000 eiro.

Savukārt citās pašvaldībās mājokļu iemītniekiem tiek pieprasīta nesamērīgi augsta samaksa par pašvaldības teritorijas sakopšanu. Šāda situācija atklājusies Dobeles novadā, Liepājā un Rēzeknē, kur kopumā par šo pakalpojumu iekasēts 151 000 eiro.

Tikmēr Talsu un Dobeles novadā konstatēti pārkāpumi pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanā, kā rezultātā valsts budžetā nav ieskaitīti aptuveni 20 000 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)