Banner 980x90

Prokuratūra Ozolnieku novada domes lūgumu izvērtēt bijušā mēra iespējamo bezdarbību pārsūtījusi policijai

Jelgava, 27.febr., LETA. Jelgavas prokuratūra Ozolnieku novada domes lūgumu izvērtēt bijušā mēra Pētera Veļecka (LZS) iespējamo bezdarbību un pilnvaru pārsniegšanu pārsūtījusi Valsts policijas Jelgavas iecirknim, aģentūru LETA informēja prokuratūras virsprokurore Vida Kravcova.

Policijai lietā jāveic resoriskā pārbaude, pieņemot paskaidrojumus no visām iesaistītajām pusēm, un tikai pēc tam varēs lemt, vai par iesniegumā minēto var sākt krimināllietu. Ja krimināllietu policija nesāks, Ozolnieku novada dome šo lēmumu varēs pārsūdzēt prokuratūrā, skaidroja Kravcova.

Pašlaik prokuratūras rīcībā vēl nav informācijas par policijas lēmumu attiecībā uz iesniegumu.

Jau vēstīts, ka Ozolnieku novada dome vērsusies Jelgavas prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja Veļecka iespējamo bezdarbību un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, nereaģējot uz auditā atklātajiem pārkāpumiem pašvaldības komunālajā uzņēmumā SIA "Ozolnieku KSDU".

Iesniegumu prokuratūrai dome pamato ar 2015.gada pavasarī pašvaldības audita darba grupas veikto SIA "Ozolnieku KSDU" auditu. Iepazīstoties ar 2015.gadā veiktā audita rezultātiem un audita darba grupas atzinumu, jaunā domes vadība konstatējusi, ka "nevienu no tajā norādītajām veicamajām darbībām Veļeckis kā Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs un SIA "Ozolnieku KSDU" kapitāldaļu turētājs nav izpildījis, kā arī nav sniedzis prasītos paskaidrojumus par audita darba grupas atzinumā norādīto pasākumu neveikšanu". Tāpēc dome lūdz prokuratūru noskaidrot, vai Veļecka rīcībā nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs, kā arī noteikt citu SIA "Ozolnieku KSDU" darbinieku atbildību audita ziņojumā minēto iespējamo pārkāpumu veikšanā.

Proti, audita laikā netika konstatēts, ka toreizējais komunālā uzņēmuma vadītājs Gunārs Jaunsleinis savus pienākumus veiktu kā krietns un gādīgs saimnieks. Auditori secināja, ka ar savu necaurspīdīgo un bieži normatīvajiem aktiem pretējo darbību Jaunsleinis radīja pamatotas bažas par iespējamiem apzinātiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Audita materiāli liecina, ka "Ozolnieku KSDU" pārkāpa Publisko iepirkumu likumu, slēdza uzņēmumam neizdevīgus iepirkuma līgumus ar neskaidriem noteikumiem, turklāt paša uzņēmuma finanšu rādītāji, to uzskaite un vadība kopumā nebija vērsta uz peļņas gūšanu un darba optimizāciju. Auditori pārmeta arī degvielas patēriņa neuzskaiti, kas ļāva darbiniekiem sistemātiski un masveidā degvielu patērēt privātajām vajadzībām. Tāpat secināts, ka uzņēmums ilgstoši nepārskatīja sniegto pakalpojumu tarifus, savukārt pašam Jaunsleinim pārmesta iespējama finansiāla ieinteresētība šaubīgu darījumu noslēgšanā.

Audita grupa aicināja Veļecki nekavējoties atcelt Jaunsleini no amata, vērsties Iepirkumu uzraudzības birojā arlūgumu izvērtēt viņa pārkāpumus, kā arī ziņot Valsts policijai, kas varētu izvērtēt, vai Jaunsleinis nav pieļāvis ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai un nav veicis piesavināšanos. Turklāt domes vadītājam ieteikts nekavējoties vērsties arī Valsts ieņēmumu dienestā ar informāciju par iespējamo izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Tāpat audita laikā secināts, ka arī valdes locekļi Aivars Strods un Antons Rampāns faktiski neveica savus darba pienākumus. Tāpēc pašvaldība aicināta izveidot reāli funkcionējošu valdi.

Iepazīstoties ar audita secinājumiem, jaunā domes vadība lēmusi vērsties prokuratūrā, jo Veļeckis neesot izpildījis audita grupas ieteikumus. Domes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš (LRA) uzskata, ka iepriekšējais domes vadītājs pieļāvis bezdarbību, pārsniedzis savas pilnvaras un nodarījis būtisku kaitējumu SIA "Ozolnieku KSDU" un pašvaldībai, jo 2015. un 2016.gadā komunālais uzņēmums strādājis ar 115 818 eiro un 6804 eiro zaudējumiem attiecīgi. Savā iesniegumā prokuratūrai Liepiņš lūdz izvērtēt gan Veļecka, gan Jaunsleiņa un citu darbinieku darbības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)