Banner 980x90

Plāno paplašināt Bērzkroga kapsētu Jelgavas novadā

Rīga, 14.febr., LETA. Pašvaldība plāno paplašināt Jelgavas novada Bērzkroga kapsētas teritoriju, aģentūra LETA uzzināja novada pašvaldībā.

Lai Jaunsvirlaukas pagastā varētu veikt Bērzkroga kapu paplašināšanu, Jelgavas novada dome apstiprinājusi lēmumprojektu par cirsmas izsoli nekustamajā īpašumā "Bērzkroga kapi". Īpašuma centrālajā daļā aptuveni viena hektāra platībā tiks veikta koku izzāģēšana un celmu raušana.

"Lai gan koku zāģēšana un celmu raušana plānota šogad, līdz pilnīgai kapu labiekārtošanai, visticamāk, paies krietni ilgāks laiks," skaidroja pašvaldības vides aizsardzības speciāliste Dace Gražule.

Jelgavas novada pašvaldībā par kapsētu apsaimniekošanu ir atbildīga SIA "Jelgavas novada KU". Uzņēmuma vadītāja Antra Alksne stāstīja, ka Bērzkroga kapi ir gana seni - pieejamā informācija liecina, ka pirmie apbedījumi tajos veikti jau 1906.gadā. Pašlaik kapos apglabātas 1242 personas.

"Skatoties plašākā mērogā, vietu Jelgavas novada kapsētās netrūkst, bet ir atsevišķas kapsētas, kurās apbedīšanu vairs nevar veikt vai tā drīzumā būs jāpārtrauc. Lai nodrošinātu jaunas apbedīšanas vietas, sadarbībā ar pašvaldību jau vairāku gadu garumā īstenojam kapu paplašināšanas plānu. Šogad paredzam uzsākt Bērzkroga kapu paplašināšanu," informēja Alksne.

Pašlaik apbedījumu vietas aizņem 1,15 hektārus, bet brīvo apbedījumu vietu skaits pēdējos gados ir strauji samazinājies. Bērzkroga kapiem var piedēvēt daļēji slēgtas kapsētas statusu, jo brīvas vietas ir vien ģimeņu vai dzimtu kapavietās. Blakus esošā cirsma ir pašvaldības īpašums, un šogad teritorijā plānots atbrīvoties no lielajiem kokiem un krūmājiem, kā arī izraut celmus. Pēc tam noritēs darbs pie zemes plātnes līdzināšanas un kapsētas labiekārtošanas.

Precīzu kapu paplašināšanas laiku un izmaksas pašvaldība šobrīd nemin, jo norit nepieciešamo dokumentu kārtošana. Zināms, ka izsole par koku izciršanu tiks izsludināta jau tuvākajā laikā. Pēc tam sāksies darbs pie kapu teritorijas projektēšanas un kapsētas paplašināšanas.

Līdzās esošajiem plāniem patlaban vēl norit debates arī par jautājumu, kas skar vecās kapu daļas labiekārtošanu. "Vecā kapu daļa atrodas kapu sākumā - uzkalniņā. Pašvaldībai nav informācijas, kad šajā pusē ir veikti pēdējie apbedījumi, bet esošā situācija liecina, ka tas bijis gana sen. Paplašinoties kapiem, iespējams, labiekārtosim arī šo kapu daļu. Bet, lai šis plāns īstenotos un vecajā kapu daļā varētu notikt virsapbedījumi, būtu jāveic izpēte no kultūrvēsturiskā viedokļa," skaidroja pašvaldības vides aizsardzības speciāliste.

Saskaņā ar spēkā esošo kapsētu sarakstu novadā ir 52 kapsētas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)