Banner 980x90

Piešķir 2,3 miljonus eiro, lai šajā mācību gadā turpinātu valsts līdzfinansējumu par privātajiem bērnudārziem

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv

Saeima pirmdien atbalstīja priekšlikumu nākamā gada budžetā paredzēt papildu 2,3 miljonus eiro, lai šajā mācību gadā turpinātu valsts līdzfinansējumu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojuma nodrošināšanai.

Paredzēts, ka šāda valsts atbalsta sniegšana pašvaldību pirmsskolas iestāžu rindu likvidēšanai turpināsies līdz 2016.gada 31.maijam. Šim mērķim Izglītības un zinātnes ministrijai budžetā paredzēs 2,3 miljonus eiro.

Sākotnēji bija paredzēts, ka valsts no nākamā gada vairs nenodrošinās līdzfinansējumu par bērnu izglītošanu privātajos bērnudārzos. Tādēļ ir sagatavoti grozījumi Izglītības likumā, kas paredz saistošas metodikas izstrādāšanu saistībā ar likumā jau daļēji paredzēto pašvaldību pienākumu nepieciešamības gadījumā segt pirmsskolas izglītības programmas izmaksas bērniem privātajos bērnudārzos. Metodika attiektos arī uz alternatīvu - aukļu pakalpojumu izmaksu segšanu.

Likumā tiks noteikts - ja pašvaldība bērnam nenodrošina vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, kura nodrošina pirmsskolas izglītības programmu valsts valodā, vai ģimenē, saņemot bērnu uzraudzības pakalpojumu un pirmsskolas izglītības iestādes vai konsultatīvā centra metodisku palīdzību, tad pašvaldības pienākums ir šim privātajam pakalpojuma sniedzējam segt izmaksas. Attiecīgā norma attieksies uz bērnu, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Izmaiņas paredz, ka pašvaldībai būs pienākums segt izmaksas attiecībā uz privātām izglītības iestādēm, ja to programma būs latviešu valodā. Pašlaik likuma attiecīgajā normā atsauces uz konkrētas valodas izmantošanu nav.

Saeima šo priekšlikumu atbalstīja vidējā termiņa budžetā, līdz ar to par šo priekšlikumu vēl lems, vērtējot nākamā gada budžeta likumu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)