Banner 980x90

Pētījums: Jelgavā sešu vidusskolu vietā pietiktu ar četrām

Jelgava, 26.okt., LETA. Jelgavā būtu jāattīsta valsts ģimnāzija, vēl trīs vidusskolas un ģimnāzijas esošo sešu vidējās izglītības iestāžu vietā, secināts pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā".

Esošais skolu skaits nav atbilstošs pilsētas demogrāfijas tendencēm, norāda pētnieki. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem kopš 2000.gada iedzīvotāju skaits Jelgavā samazinājies par vairāk nekā septiņiem tūkstošiem jeb 11%, bet bērnu un jauniešu skaits sarucis krietni straujāk - no 14,8 līdz 12,1 tūkstošiem jeb par 18%.

Līdz ar valsts ģimnāziju autori aicina saglabāt Lielupes kreisajā krastā esošo Spīdolas ģimnāziju un Tehnoloģiju vidusskolu, kas īsteno valstiski nozīmīgas dabas un inženierzinātņu programmas. Savukārt Pārlielupē ieteikts saglabāt un attīstīt 4.vidusskolu. Šīs skolas līdz šim spējušas piesaistīt vairāk skolēnu vidusskolas posmā.

Jelgavas 5.vidusskola un 6.vidusskola, kas īsteno mazākumtautību izglītības programmas, nepietiekamā skolēnu skaita dēļ būtu jāreorganizē par pamatskolām.

Potenciāli Jelgavā varētu būt 1081 vidusskolēns ar iespējamiem jaunpienācējiem no reorganizētās Līvbērzes vidusskolas un reorganizējamās Ozolnieku, Kalnciema, Vircavas un Elejas vidusskolas.

Nepietiekamā vidusskolēnu skaita un zemā obligāto centralizēto eksāmenu (OCE) indeksa dēļ Ozolnieku vidusskolu ieteikts pārveidot par sākumskolu, pat neraugoties uz salīdzinoši pozitīvajām demogrāfijas tendencēm. Autori paredz vidusskolēnu mācīšanos kādā no skolām Jelgavā, jo tuvākā skola atrodas tikai deviņu minūšu braucienā pa asfaltētu ceļu, kas jau patlaban ir ierasta prakse vairākiem skolēniem no Ozolniekiem.

Strauja iedzīvotāju skaita krituma, nepietiekamā vidusskolēnu skaita un zemā OCE indeksa dēļ Vircavas vidusskolu vajadzētu reorganizēt par sākumskolu, secinājuši pētnieki, norādot, ka vidusskolēnu mācības varētu turpināt kādā no skolām Jelgavā.

Līdzīgi iemesli norādīti arī Elejas vidusskolas statusa maiņai, pārveidojot to par pamatskolu. Pētījuma autori paredz, ka lielākā daļa vidusskolēnu varētu mācības turpināt kādā no skolām Jelgavā, kurai ir lielākā vilkme un daudzveidīgākā izglītības un pakalpojumu pieejamība reģionā. 15 skolēni no Sesavas pagasta to varētu darīt kādā no skolām viņiem tuvākajā Bauskā, bet pieci skolēni no Mūrmuižas apkārtnes varētu doties uz Dobeli.

Par sākumskolām ieteikts pārveidot arī Kalnciemā esošo Kalnciema pagasta vidusskolu un Kalnciema vidusskolu Valgundes pagastā. Paredzams, ka Kalnciema pagasta vidusskolas vecāko klašu skolēni mācības turpinās kādā no skolām Kauguros. Ja pēc autoru ierosinājuma tiks noasfaltēts vietējā autoceļa V1091 posms starp Kalnciemu un Jelgavu, krietni uzlabotos Jelgavas skolu sasniedzamība pa asfaltētu ceļu, kas, visticamāk, veicinātu Kalnciema skolēnu un viņu vecāku izvēli par labu mācībām Jelgavā. Savukārt lielākā daļa Kalnciema vidusskolas vidusskolēnu zināšanas turpinātu apgūt Jelgavā, līdz kurai var aizbraukt 22 minūtēs pa asfaltēto ceļu, bet trīs skolēni no Tīreļu ciema varētu doties uz Babītes vidusskolu Piņķos 24 kilometru attālumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)