Banner 980x90

Pēc rekonstrukcijas atklās Elejas Tējas namiņu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Trešdien, 16.decembrī pkst.11.00 notiks viena Elejas muižas ēku kompleksa elementa – Elejas Tējas namiņa atklāšana pēc rekonstrukcijas, pilsētas informācijas portālam Jelgava24.lv pavēstīja Jelgavas novada pašvaldība Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Tējas namiņš atjaunots projekta "Elejas muižas apbūves restaurācija" ietvaros, kas norit ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" atbalstu. Tējas namiņu un vēsturisko žogu gar muižas parku atjaunoja celtniecības uzņēmums SIA "Arčers".

"Lai arī projekta noslēgums paredzēts nākamā gada pavasarī, atklāšanu nolēmām organizēt jau tagad, jo ēka ir gatava, līdz ar to šo varētu uzskatīt par Tējas namiņa mazo atklāšanu, tomēr, protams, visa projekta noslēguma konference, kas gaidāma martā būs tas pasākums, kurā, piedaloties donorvalsts – Norvēģijas un projekta uzraugošo institūciju pārstāvjiem, izvērtēsim sasniegto un plašāk prezentēsim izdarītos darbus un nākotnes ieceres saistībā gan ar namiņu, gan parku kopumā," norāda Attīstības nodaļas vadītāja Līga Lonerte.

Jāpiezīmē, ka Tējas namiņa restaurācijas procesā  iesaistījās arī topošie restauratoru  asistenti, kas šo amatu apgūst Zaļenieku komerciālajā un amatniecības vidusskolā. Ar savu pieredzi restaurācijas darbos dalījās arī arhitekts un būvinženieris no Kultūras mantojuma pētniecības institūta Norvēģijā. Tāpat, realizējot projekta galvenās aktivitātes, tika ņemtas vērā vēsturiskās ieceres un plānojums, kas rasts vēsturiskās informācijas analīzē – kartogrāfiskajos materiālos, vēsturisko ēku projektos, aprakstos, vēsturiskās fotogrāfijās. It īpaši noderīgas liecības apkopotas Rundāles pils pētījumu materiālos un 1992.gadā izdotajā katalogā "Elejas pils".

Jau ziņots, ka rekonstrukcijas un konservācijas darbu gaitā šovasar notikusi restauratoru vasaras skola, kā arī projekta ietvaros izstrādāti un izgatavoti speciāli tējas krūžu paliktņi. Tāpat Jelgavas novada svētku daudzo aktivitāšu vidū pie Elejas Tējas namiņa norisinājās īpaši tematiski pasākumi veltīti Elejas muižas un parka vēsturei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)