Banner 980x90

Pašvaldības policija aicina uzmanīgi sākt skolas gaitas

Foto: Jelgava24.lv
Foto: Jelgava24.lv
Rudenim iestājoties, Jelgavas ielās arvien vairāk būs manāmi skolēni un studenti, kas ar 1.septembri uzsāks savas skolas un studiju gaitas. Svētku sajūtu piepildīts kāds skolēns šos svētkus atzīmēs kopā ar vecākiem, bet cits skolēns vai students to atzīmēs kopā ar draugiem, klases biedriem vai studiju biedriem parkos un skvēros. Kādam šo svētku atzīmēšana izpaudīsies ar kopīga "dūma" uzvilkšanu, bet citam ar alkoholisko dzērienu lietošanu.

Kā pilsētas informācijas portālu Jelgava24.lv informēja Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Reksce, policija vēlas atgādināt, ka "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums" nosaka, ka aizliegts smēķēt bērna un grūtnieces klātbūtnē; izglītības iestāžu, izglītības iestāžu dienesta viesnīcu un audzināšanas iestāžu telpās un šo iestāžu lietošanā esošajās teritorijās; ārstniecības iestāžu, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūciju; tuvāk par 10 metriem no ieejām ēkās vai būvēs (arī uz ārējām kāpnēm un lieveņiem), kur izvietotas valsts pārvaldes iestādes un kapitālsabiedrības, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu (akciju) pieder publiskai personai. Šajās vietās izliek informatīvus uzrakstus vai simbolus par smēķēšanas aizliegumu; sabiedriskā transporta pieturvietu nojumēs un uz peroniem; daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās; uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst; sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un tādu kuģu, kuri kā pakalpojumu īsteno pasažieru pārvadājumus, salonos, kabīnēs un kajītēs; sporta un citu publisku pasākumu laikā stadionos un citās norobežotās teritorijās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai; bērnu atpūtas un rotaļu laukumos; parkos, skvēros un peldvietās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai u.c.

Jāpiebilst, ka maldīgs ir priekštats jauniešu vidū, ka elektronisko cigarešu smēķēšana ir mazāk kaitīga nekā parasto cigarešu smēķēšana. Elektronisko cigarešu kaitīgums ir pielīdzināms parastajām cigaretēm un nepilngadīgajiem smēķēt ir aizliegts – gan parastās cigaretes, gan elektroniskās cigaretes.

Par smēķēšanu neatļautās vietās uzliek naudas sodu līdz piecpadsmit euro. Par smēķēšanu, ja to izdarījis nepilngadīgais, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz piecpadsmit euro, ko nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss.

            Savukārt alkoholisko dzērienu tīkotājiem vēlamies atgādināt, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz arī alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanas aizliegumu sabiedriskās vietās, izņemot vietas, kur alkoholisko dzērienu lietošanu atļāvusi pašvaldība, vai par atrašanos sabiedriskās vietās tādā reibuma stāvoklī, kas aizskar cilvēka cieņu, - izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz simt četrdesmit euro. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu no simt četrdesmit līdz trīssimt piecdesmit euro. Jāpiebilst, ka daudzi alus cienītāji nezina, ka alus ir alkoholisks dzēriens, kas ir noteikts likumā, kā rezultātā to sabiedriskās vietās lietot nav atļauts.

Par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu vai atrašanos alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu ietekmē, ja to izdarījis nepilngadīgais, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz trīsdesmit pieciem euro. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu no trīsdesmit pieciem līdz septiņdesmit euro. Par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā uzliek naudas sodu no trīsdesmit pieciem līdz simt četrdesmit euro. Par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim uzliek naudas sodu no septiņdesmit līdz trīssimt piecdesmit euro.

Pilsētas videonovērošanas kamerās arvien vairāk tiek fiksēti gadījumi, kad pieaugušie, nepilngadīgo lūgti, nepilngadīgajiem iegādājas cigaretes vai alkoholiskos dzērienus. Šādos gadījumos pilngadīgās personas tiek sauktas pie administratīvās atbildības. Par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas kļuvušas nepilngadīgajam brīvi pieejamas lietošanai, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz simt četrdesmit euro. Par iepriekš minētajām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu no trīssimt piecdesmit līdz septiņsimt euro.

Ar 1.septembri, sākoties mācībām, Jelgavas pilsētas skolās, kārtību un drošību uzraudzīs Jelgavas pašvaldības policijas skolu inspektori, pie kuriem droši var griezties skolēni neskaidrību gadījumos, vai arī, kad pāri nodarījis kāds vienaudzis vai vecāko klašu audzēknis. Tādos gadījumos skolēnus noteikti uzklausīs gan klases audzinātājs, gan palīdzēs skolu inspektors.

Jelgavas pilsētas pašvaldības policija visus skolēnus un studentus aicina nebojāt svētkus sev un vecākiem un ievērot iepriekš minētos aizliegumus. Atzīmēt svētkus un atpūsties var arī nesmēķējot un nelietojot alkoholiskos dzērienus, jo ar savu "es" Jūs viennozīmīgi savu klases biedru un vienaudžu vidū varat būt stilīgs.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)