Banner 980x90

Pašvaldības pārstāvju argumenti aizvien nepārliecina protestējošos Jelgavas 2.pamatskolas skolēnu vecākus

Jelgava, 29.janv., LETA. Pirmdienas vakarā Jelgavas 2.pamatskolas audzēkņu vecāki tikās ar Jelgavas pilsētas pašvaldības un Izglītības pārvaldes vadību, lai runātu par iecerētajām izmaiņām pilsētas skolu tīklā, tomēr neskatoties uz vietvaras pārstāvju minētajiem argumentiem par labu izmaiņām, vecāki sola turpināt protestēt pret tām.

Pārpildītajā skolas aktu zālē valdīja emocijas, no vecāku puses izskanot pārmetumiem par ieceri reorganizēt mācību iestādi, un līdz konstruktīvai diskusijai nonākt neizdevās, novēroja aģentūra LETA.

Tiekoties ar pašvaldības un Izglītības pārvaldes vadību, skolēnu vecāki pauda vēlmi saglabāt Jelgavas 2.pamatskolu, savukārt pašvaldības pārstāvji norādīja, ka ekspertu izstrādātā pilsētas izglītības stratēģija 2019.- 2025.gadam ir vērsta uz izglītības kvalitātes paaugstināšanu, tādēļ ir nepieciešama arī skolu tīkla reorganizācija.

"Pie esošās mācību iestāžu noslodzes nevar runāt par efektīvu apmācību procesa nodrošināšanu. Turklāt likuma izmaiņas nosaka kritērijus, pēc kuriem mācību iestādēm ir jāstrādā. Ja tie netiks izpildīti, nevarēsim saņemt valsts dotācijas izglītības sistēmai," tikšanās laikā uzsvēra Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS), aicinot vecākus pragmatiski pieiet situācijai un izvērtēt, kas būs labāk bērniem.

Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza norādīja, ka Jelgavas izglītības iestādēs ir aptuveni 1000 brīvu vietu, no tām - 650 mazākumtautību skolās, tādēļ uzsvēra skolu tīkla reorganizācijas nepieciešamību.

"Mūsu piedāvājums ir veidot mazākumtautību izglītības iestādi katrā Lielupes krastā, nevis koncentrēt tās vienā pilsētas daļā. Varu solīt, ka vecākiem būs iespēja izvēlēties, kurā skolā viņu bērni mācīsies, jo, piemēram, Jelgavas 5.vidusskola, kas atrodas pavisam netālu no 2.pamatskolas, ir gatava uzņemt visus 1. līdz 3.klašu skolēnus, savukārt Spīdolas Valsts ģimnāzija, ja tā ienāks šajās telpās, piedāvās iespēju palikt tajā 6. un 7.klašu skolēniem," skaidroja Auza.

Oponējot vecākiem, kuri slavēja Jelgavas 2.pamatskolu par teicamiem mācību rezultātiem, Auza minēja Izglītības un zinātnes ministrijas apkopoto pamatizglītības indeksu, kurā 2.pamatskolai ir 51,3%, Jelgavas 6.vidusskolai - 57,7% un Jelgavas 5.vidusskolai - 65,1% Vecākus šis arguments nepārliecināja, jo, viņuprāt, kopējo skolas zināšanu apguves līmeni samazina fakts, ka mācību iestādē 57 audzēkņi ir ar mācību grūtībām, apgūstot speciālas izglītības programmas.

Vecāki pauda atbalstu Vispārējās izglītības likuma izmaiņām, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā, uzsverot, ka daudz lielākas problēmas varētu radīt psiholoģiskais klimats, ja skola tiktu reorganizēta.

Pēc tikšanās vairāki vecāki aģentūrai LETA atzina, ka vairākas lietas tikšanās laikā tā arī nav kļuvušas skaidrākas, piemēram, kas notiks ar skolas pedagogiem, pie kuriem bērni jau ir pieraduši. Vecāki neesot gatavi padoties, ļaujot reorganizēt mācību iestādi.

Vecāku padomes priekšsēdētāja Jeļena Zagorska pastāstīja, ka dažu dienu laikā vairāk nekā 1800 cilvēku ir parakstījušies zem aicinājuma Jelgavas pašvaldībai saglabāt Jelgavas 2.pamatskolu. 4.februārī Vecāku padomes pārstāvjiem plānota tikšanās arī pilsētas mēru Rāviņu.

Savukārt otrdienas pēcpusdienā sanāks kārtējā Jelgavas izglītības iestāžu vadītāju un Izglītības pārvaldes darba grupas sēde, kurā vēlreiz tiks pārrunāta tālākā gaita skolu tīkla reorganizācijai.

Plānots, ka izglītības stratēģijas un skolu tīkla izmaiņu apstiprināšana notiks Jelgavas pilsētas domes sēdē 28.februārī.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Jelgavas izglītības attīstības stratēģiju 2019.-2025.gadam tuvāko gadu laikā Jelgavā plānots reorganizēt Jelgavas 6.vidusskolu, kas ir viena no divām pilsētas mazākumtautību vidusskolām.

SIA "Dynamic University" izstrādātā stratēģija paredz divus pilsētas izglītības iestāžu attīstības scenārijus, taču abos aprakstītas pārmaiņas 6.vidusskolā, kas tiek reorganizēta vai apvienota ar 2.pamatskolu, kas arī ir mazākumtautību izglītības iestāde. Proti, scenārijā "A" ieplānots, ka vidusskola tiek reorganizēta, bet abas pārējās mazākumtautību skolas - 2.pamatskola un 5.vidusskola - turpina darbu, palielinot izglītojamo skaitu. Šajā gadījumā uz reorganizētās skolas telpām Pārlielupē, Loka maģistrālē, pārceļas Jelgavas Spīdolas ģimnāzija, kurai trūkst telpu.

Savukārt scenārijs "B" paredz, ka 2.pamatskola un 6.vidusskola tiek apvienotas, izveidojot Pārlielupes pamatskolu Lielupes labajā krastā, Loka maģistrālē, bet kreisajā krastā, palielinot izglītojamo skaitu, darbu turpina 5.vidusskola. Ja tiek lemts par šādu scenāriju, Spīdolas ģimnāzija pārceļas uz telpām Sarmas ielā 2, kur pašlaik darbojas 2.pamatskola. Tāpat, īstenojot šo plānu, jaunveidojamai pamatskolas būs jāpaplašina arī pirmsskolas izglītības pakalpojumi.

Abi stratēģijas scenāriji paredz arī Jelgavas vakara (maiņu) vidusskolas reorganizāciju, un plānots, ka vakara (maiņu) programmas turpmāk īstenos Jelgavas Amatu vidusskola. Tāpat iecerēts, ka Jelgavas 3.sākumskola pakāpeniski kļūs par pamatskolu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)