Banner 980x90

Parūpējies par saviem zābakiem ziemas sezonā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Pienākot ziemai, mēs izvēlamies šai sezonai piemērotus apavus. Kāds, iespējams, dodas vairāku stundu pastaigā pa veikaliem, citi uzskata, ka sieviešu un vīriešu apavi internetā ir iegādājami daudz vienkāršāk, kaut vai nakts vidū, lieki netērējot laiku. Lai arī kāda būtu tava izvēle, par ziemas apaviem ir jārūpējas, lai tie kalpotu pēc iespējas ilgāk un saglabātu savu izskatu. Izklausās sarežģīti? Labas ziņas – tas nemaz nav tik grūti, it tikai jāzina dažas svarīgas lietas, kas palīdzēs kopt dažādu materiālu apavus. 

Kā kopt ādas zābakus?
• Pirmais uzdevums - notīrīt netīrumus, sāls paliekas utt., kas redzami uz zābakiem. 
• Ja redzami sāls atstātie pleķi, tos vislabāk var noņemt ar šķidrumu, kurā vienādās daļās sajaukts ūdens un etiķis. Iemērc tajā mīkstu lupatiņu un noslauki sāls paliekas. 
• Ļauj zābakiem nožūt. Izmanto tīru lupatiņu, lai tos nospodrinātu. Atceries, ka sāls traipi ir jānotīra no zābakiem pēc iespējas ātrāk, lai tie nesabojātu ādu. 

Kā nomaskēt skrāpējumu uz zābakiem?
Nevienam nav noslēpums, ka apavus iespējams diezgan ātri saskrāpēt. Taču, par laimi, švīkas, kas radušās uz zābakiem, var nomaskēt. Viss, kas tev nepieciešams, ir mīksta lupatiņa, ūdens un dzeramā soda. Samitrini lupatiņu, iemērc to sodā un maigi paberzē švīkas. Tu redzēsi, ka tās būs daudz grūtāk pamanāmas. Pēc tam vienkārši ļauj zābakiem nožūt. Pēc tam tos nospodrini ar sausu audumu. 

Kā izvairīties no zābaku sabojāšanas ziemas sezonā?
• Sākot nēsāt ziemas zābakus, izmanto tiem paredzētus līdzekļus, kas pasargā no mitruma, sāls u.c. vielu ietekmes.
• Ir pieejami īpaši aerosoli, kurus uzsmidzina uz zābakiem, lai pasargātu tos no ūdens. Šis arī ir labs veids, kā novērst sāls plankumu rašanos. 
• Svarīgi ir pievērst uzmanību arī tam, kur zābaki tiek novietoti. Ja tu vēlies tos izžāvēt, noliec zābakus siltā vietā, taču nekādā gadījumā uz radiatoriem vai tiem ļoti tuvu. Tik spēcīgs karstums var sabojāt ādas zābakus. Tāpat, uzglabājot zābakus, neizmanto plastmasas maisiņus, jo ādas materiālam ir "jāelpo". Beidzoties sezonai, labākā vieta, kur zābakus likt, ir to oriģinālais iepakojums, proti, kartona kaste ar atverēm. Pirms tos noliec skapī, noteikti notīri un izžāvē!

Kā kopt zamšādas zābakus?
Zamšādas zābaku tīrīšanai un uzturēšanai ir citi principi. To kopšanā jāizvairās no mitruma, tā vietā skrāpējumu nomaskēšanai var izmantot, piemēram, dzēšgumiju.
• Uzmanies, lietojot dzēšgumiju, jo to nedrīkst spiest uz berzt pret zamšādu pārāk spēcīgi. 
• Ja uz zābakiem ir pleķi, tos ieteicams uz brīdi paturēt virs vāroša katla. Ļauj tvaikam iedarboties īsu brīdi, un pēc tam izmanto mīkstu birstīti, lai noņemtu netīrumus. 

Zābaku tīrīšanas risinājumi
Gan veikalos, gan internetā iespējams iegādāties dažādus apavu kopšanas līdzekļus, taču tev ir jābūt uzmanīgam. Vienmēr izvēlies tādus līdzekļus, kas piemēroti konkrētajam materiālam. Īpaši svarīgi tas ir zamšādas zābakiem, kas ir trauslāki nekā cita materiāla apavi. 
• Ādas zābaki nav mitrumizturīgi, ja vien tajos nav iebūvēts īpaši šim mērķim paredzēts slānis. Tādēļ ņem vērā, ka lietū un slapjā sniegā tie var samirkt.
• Tīri savus apavus regulāri, neatkarīgi no sezonas. Tas palīdzēs novērst bojājumus, krāsas izbalēšanu, nonēsāšanos utt. Tāpat tīrīšana novērš ādas zābaku izžūšanu. 
• Tev nav obligāti jāiegādājas dārgi kopšanas līdzekļi. Bieži vien pietiek tikai ar ādas zābaku tīrīšanas šķidrumu un birstīti vai mīkstu lupatiņu.
• Lai iztīrītu grūti aizsniedzamas vietas, kopšanas laikā ieteicams izņemt apavu šņores. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)