Banner 980x90

papildināta - LDz meistara lietu par spiegošanu Krievijas labā skatīs slēgti

(Ar jaunāko informāciju papildināta 2.-6.rindkopa.)

Jelgava, 12.jūn., LETA. Jelgavas tiesa par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētā AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ceļu meistara Aleksandra Krasnopjorova lietu nolēmusi skatīt slēgti.

Šāds lēmums pieņemts, jo prokurore Zinta Meija izteica lūgumu uz tiesas sēdi kā liecinieku aicināt Drošības policijas darbinieku. Prokurore pauda, ka policista identitāte nav izpaužama, tāpēc viņa nopratināšanai varētu nodrošināt videokonferenci.

Apsūdzētā aizstāvis Genādijs Ivankins šaubījās, vai policijas darbinieks būtu aicināms kā liecinieks, taču piekrita, ka viņa viedokli tiesa varētu uzklausīt. Ņemot vērā, ka gan Drošības policijas darbinieka paustais, gan cita informācija, kas var izskanēt tiesas sēdē, var saturēt datus, kas aizskar Latvijas valsts intereses un nav izpaužami, tiesas sēdi nolemts turpināt aiz slēgtām durvīm.

Pirms lemt par slēgtu tiesas sēdi, procesa dalībnieki nosprieda liegt masu medijiem fiksēt notiekošo audio un video ierakstos. Ivankins savu viedokli pamatoja ar to, ka tiesas sēdē atrodas kāds žurnālists, kura iepriekš publiskotā intervija ar aizstāvi pārraidīta Krievijā, kādā Latvijas valsts interesēm naidīgā televīzijas kanālā.

Kopumā uz tiesu aicināti vairāk nekā 20 liecinieki, no kuriem lielākā daļa šodien bija ieradusies. Daudzi no lieciniekiem ir LDz darbinieki.

Ivankins tiesai izteica lūgumu kā liecinieci aicināt arī Viktoriju Rubiku, kura kandidēja uz Jelgavas domi no "Saskaņas" saraksta, bet šodien tiesas sēdē konsultēja daļu liecinieku par uzvedību tiesas zālē, taču Ivankina lūgumu tiesa skatīja jau slēgtajā daļā.

Process izraisījis lielu plašsaziņas līdzekļu interesi. Ieradušies arī daudzi klausītāji.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, laikā no 2015.gada 21.oktobra līdz 2016.gada 23.septembrim apsūdzētais, būdams LDz darbinieks, Jelgavas dzelzceļa stacijas sliežu ceļu atbildības teritorijā regulāri, sistēmiski un mērķtiecīgi nodarbojās ar neizpaužamu militāra rakstura ziņu un komercnoslēpumu nelikumīgu vākšanu Krievijas uzdevumā, pēc kā iegūto informāciju nodeva Krievijā esošai kontaktpersonai.

Apsūdzētais, pārfilmējot no LDz videonovērošanas sistēmām tiešsaistes režīmā un video arhīviem, nelikumīgi ieguva ziņas par NATO militārās tehnikas pārvietošanos Latvijas teritorijā, norādīja Sutugina.

Nelikumīgi vākto, iegūto un pavairoto informāciju un neizpaužamās ziņas, apsūdzētais elektroniskā formātā nosūtīja Krievijā esošai kontaktpersonai, kas pārstāvēja un darbojās Krievijas interesēs.

Apsūdzētais bija iegādājies un savā darba vietā - LDz piederošās nedzīvojamās ēkas kabinetā, apzinoties, ka viņam nav attiecīgas atļaujas, nelikumīgi glabāja rūpnieciski izgatavotu rokas granātu sprādziena imitācijas uzspridzinātāja imitācijas daļu. Tā ir pieskaitāma pie militārās pirotehnikas un satur rūpnieciski izgatavotu svaidošo sprāgstvielu - dūmu pulveri 2,7, gramu apmērā.

Apsūdzētajai persona joprojām atrodas apcietinājumā. Viņam draud brīvības atņemšana līdz desmit gadiem.

Jau ziņots, ka vīrieti pagājušā gada nogalē aizturēja Drošības policija. Šajā kriminālprocesā tika veiktas arī tiesas sankcionētas kratīšanas piecos objektos. Kriminālprocess tika sākts 2016.gada 27.septembrī, izvērtējot ilgākā laika periodā pretizlūkošanas darbību rezultātā iegūto informāciju.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka par spiegošanu aizturētais vīrietis ir bijis "Saskaņas" biedrs un Afganistānas kara veterāns, un tieši saviem bijušajiem dienesta biedriem varētu būt sūtījis savākto informāciju.

Krasnopjorovs strādājis LDz Jelgavas nodaļā par ceļu meistaru, vadījis iecirkni ar 15 darbiniekiem un atbildējis par sliežu uzturēšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)