Banner 980x90

Oficiāli atklās"Igates" inovatīvo putu bituma gatavošanas līniju 

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Trešdien, 1.jūnijā, plkst.11.00 oficiāli tiks atklāta SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate" ("Igate") Baltijā pirmā putu bituma gatavošanas līnija, kā arī otrreizēji izmantojamā asfalta aukstās iestrādes līnija Jelgavas novada Vilces pagastā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītājs Jānis Stundiņš.

Uz pasākumu aicināti arī Norvēģijas vēstniecības, Ekonomikas ministrijas, vairāku pašvaldību pārstāvji, arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, iekārtas piegādājušā Itālijas uzņēmuma pārstāvji un citi.

LETA jau vēstīja, ka projektā kopumā ieguldīti 845 000 eiro.

Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētu projektu "Bituminēto maisījumu ražošana, izmantojot putu bitumu un otrreiz izmantojamo asfaltu" "Igate" īstenoja kopš 2015.gada 18.jūnija, kad tika noslēgts trīspusējs līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Ekonomikas ministriju un "Igati".

Tika iegādāta un uzstādīta otrreizēji izmantojamā frēzētā asfalta iestrādes līnija, kā arī Baltijā pirmā putu bituma jeb siltā asfalta gatavošanas līnija ar tvaika tehnoloģiju.

"Videi un dabai draudzīgās putu bituma tehnoloģijas pamatā ir neliela ūdens daudzuma injicēšana karstā bitumā, kas rada putu jeb burbuļošanas efektu, līdz ar to palielina bituma virsmas apjomu un samazina viskozitāti, savukārt pēc asfalta ieklāšanas un blīvēšanas ūdens klātbūtne 0,0012% apjomā asfalta kvalitāti neietekmē," skaidroja Stundiņš.

Šāda tehnoloģija, kas pagaidām "Igatei" ir vienīgajai Baltijā, samazina energoresursu apjomu, kas jāpatērē bituma karsēšanai. Tāpat, izmantojot putu bituma siltā asfalta tehnoloģiju, samazinās satiksmes bloķēšanas laiks būvobjektos, jo asfalta gatavība ekspluatācijai iestājas ātrākā laika periodā.

"Secīgi ar šo tehnoloģiju samazinās kaitīgo izmešu un siltumnīcefekta gāzu emisijas, samazinās arī izgarojumu apjoms un smaku līmenis. Tāpat uzlabosies asfaltbetona maisījuma iestrādājamība, kā arī asfalta ieklāšana būs iespējama pie zemākām āra temperatūrām. Radīsies iespēja transportēt asfaltu lielākos attālumos," ieguvumus uzskaita uzņēmuma pārstāvis.

Savukārt bituminēto maisījumu ražošana, pievienojot frēzēto un otrreiz pārstrādātu asfaltu, uzņēmumam turpmāk sniegs vairākas priekšrocības, tostarp šī tehnoloģija samazinās pievienojamo izejvielu apjomu, samazinās būvniecības atkritumu daudzumu, pievienojamā bitumena apjomu, samazinās arī gaisu piesārņojošo vielu emisiju apjomu.

Jaunās līnijas iekārtas izgatavoja un piegādāja Itālijas uzņēmums "Amman Italy S.p.A.".

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 845 000 eiro, tajā skaitā Norvēģijas finanšu instrumenta piešķirtais finansējums 342 225 eiro, nacionālais līdzfinansējums 38 025 eiro apmērā un finansējuma saņēmēja - "Igates" - līdzfinansējums 464 750 eiro apmērā.

"Igate", kas šogad svin 25.gadadienu, ir kompānija ar Latvijas uzņēmēju kapitālu, kas dibināta 1991.gadā un atrodas Jelgavā.

2015.gada uzņēmumu neto apgrozījums veidoja 27 miljonus eiro. Uzņēmums jau vairākus gadus atrodas starp desmit lielākajiem nozares uzņēmumiem Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)