Banner 980x90

Meža pārdošana – nopietns solis, kas jāveic atbildīgi

Šķiet, jau kopš pašiem pirmssākumiem latvietim ir īpaša saikne ar mežu – tas mums palīdzējis uzcelt māju, devis materiālu kā šūpulim, tā zārkam, cienājis mūs ar sēnēm un ogām un nemiera laikos sniedzis patvērumu tiem, kuri kara šausmās iesaistīties nevēlējās. Ne velti tautasdziesmas par mežu ir mērāmas simtos, arī latviešu dzejnieki mežu un ar to saistītos dabas tēlus izmanto gan kā metaforas jūtu pasaulei, gan vienkārši jūsmo par meža burvību. Un tagad mums ir pat pašiem savs spraiga sižeta seriāls ar mežu nosaukumā – "Sarkanais mežs". Tas viss, protams, ir skaisti un romantiski, kamēr vien pats neesi mežu īpašnieks, kuram jādomā par visām praktiskajām meža uzturēšanas lietām...

Būt par meža saimnieku nav viegli – tas prasa daudz darba un arī finansiālos ieguldījumus, jo kopt mežu nav nemaz tik viegli, tāpēc saprotams, ja kādā brīdī tiek izlemts par meža pārdošanu. Tomēr arī šajā gadījumā ļoti būtiski būtu nestrēbt karstu, uzticot savu mežu pirmajam, kas sola to ņemt. Konkurence starp mežu uzņēmējiem ir salīdzinoši liela, tāpēc jums ir tiesības izvēlēties labāko piedāvājumu. Sāciet ar to, ka noskaidrojiet meža cenas Latvijā – lai arī speciālisti prognozē, ka šogad cenas būtiski nesvārstīsies, tām tomēr ir tendence mainīties, tāpēc svarīgi turēt roku uz pulsa – te jums palīdzēs gan akciju sabiedrības "Latvijas valsts mežu" mājaslapā atrodamā informācija, gan "Valsts meža dienesta" sniegtie padomi, taču ar to, protams, nepietiks. 

Nākamais būtiskais solis meža pārdošanā ir atrast tādu pircēju, kurš ir savas jomas profesionālis ar ilgstošu pieredzi šajā sfērā. Latvija ir pārāk maza valstiņa, lai uzņēmums ar sliktu slavu spētu ilgi pastāvēt, tāpēc pieredze, kas mērāma gadu desmitos pavisam noteikti liecina, ka uzņēmumam var uzticēties. Jo atcerieties – pirms meža pārdošanas pats svarīgākais posms ir meža vērtēšana, kas arī izšķirs jūsu meža cenu par hektāru. Vērtēšanā tiek ņemti vērā vairāki parametri – sākot no meža tipa un beidzot no tā atrašanās vietas, taču labs un pieredzējis meža pircējs, piemēram, MRS Vidzeme šādos gadījumos saviem potenciālajiem klientiem sniedz konsultāciju un izskaidro, kā meža cena veidojas. MRS Vidzeme (https://mrsvidzeme.lv/) Latvijā darbojas jau kopš 1991. gada, tāpēc varat būt droši, ka, izvēloties sadarbību ar šo uzņēmumu, būsiet atradis drošu un atbildīgu sadarbības partneri. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)