Banner 980x90

LPS lūgs nostiprināt likumā, ka prognozēto IIN pašvaldību budžetos garantē no valsts budžeta

Rīga, 26.apr., LETA. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) lūgs Saeimu un valdību likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli noteikt, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu prognozētais apjoms pašvaldību budžetos tiek 100% garantēts ar valsts budžeta ieņēmumiem, šodien sēdē nolēma LPS dome.

LPS šodien sēdē uzklausīja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) informāciju par plānoto nodokļu reformu.

Sēdes noslēgumā dome pieņēma lēmumu lūgt Saeimu un valdību nostiprināt likumā par budžetu un finanšu vadību pastāvīgu normu, kas paredz, ka pieņemot gadskārtējo valsts budžeta likumu, prognozētais nodokļu ieņēmumu kopapjoms pašvaldību budžetā nākamajam saimnieciskajam gadam nav mazāks par 19,6% no prognozētajiem nodokļu ieņēmumiem valsts konsolidētajā kopbudžetā un nav mazāks par iepriekšējā gadā plānoto nodokļu ieņēmumu kopapjomu pašvaldību budžetos absolūtās summās.

Savukārt likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli LPS lūgs nostiprināt pastāvīgu normu, papildinot likuma pantu par nodokļu sadalīšanu ar jaunu. Tā paredzēs, ka nodokļu sadalījums starp pašvaldību budžetu un valsts pamatbudžetu gadskārtējā valsts budžeta likumā tiek noteikts tādējādi, lai prognozētais nodokļu ieņēmumu kopapjoms pašvaldību budžetā nākamajam saimnieciskajam gadam nav mazāks par 19,6% no prognozētajiem nodokļu ieņēmumiem valsts konsolidētajā kopbudžetā un nav mazāks par iepriekšējā gadā plānoto nodokļu ieņēmumu kopapjomu pašvaldību budžetos absolūtās summās. IIN ieņēmumu prognozētais apjoms pašvaldību budžetos absolūtās summās kārtējam budžeta gadam tiks 100% garantēts ar valsts budžeta ieņēmumiem.

Reizniece-Ozola norādīja, ka nodokļu stratēģijai ir trīs galvenie mērķi - stiprināt konkurētspēju, mazināt nevienlīdzību, lai mazinātu nodokļu slogu, īpaši mazo algu saņēmējiem, un vidējā termiņā nodrošināt papildu resursus, lai tos var novirzīt sev svarīgās jomās.

Ministre uzsvēra, ka reforma ir iespēja izvilkt no ēnu ekonomikas tos, kas maksā aplokšņu algas pārāk lielā nodokļu sloga dēļ.

"Ja sabiedrība redzēs, ka valsts un pašvaldība nāk pretī, tad būs daudz lielākas iespējas celt nodokļu nemaksātāju godaprātu," pauda Reizniece-Ozola.

Viņa uzsvēra arī, ka samazinot IIN un palielinot neapliekamo minimumu, straujāk varēs palielināt minimālo algu. Savukārt palielinot minimālo algu, tiks veiktas lielākas sociālās iemaksas, kas palielinās sociālo budžetu.

Turklāt Latvija tādā veidā kļūs konkurētspējīgāka ar kaimiņvalstīm.

Finanšu ministre pauda, ka reformās ir līdzīgi kā šahā – ja tu vēlies uzvarēt, tad tev ir jādomā vismaz pāris gājieni uz priekšu.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai nodevusi nodokļu reformas pamatnostādnes, aģentūru LETA informēja ministrijā. FM nosūtījusi saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem "Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam" projektu. FM cerēja jau 28.aprīlī to izskatīt Ministru kabineta ārkārtas sēdē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)