Banner 980x90

LIZDA: Nav saprotams pedagogu algu publiskošanas mērķis

Rīga, 28.jūn., LETA. Patlaban nav skaidrs pedagogu atalgojuma publiskošanas mērķis, bet, ja tas tiks īstenots, tas jādara korekti, uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, atbalstot deputāta Inta Dāldera (V) priekšlikumu, ka būs jāpublicē arī valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku, tostarp skolotāju atalgojums.

Vanaga aģentūrai LETA norādīja, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums jau tagad nosaka, ka ir atļauts publicēt atalgojumu pa amatu grupām. Savukārt pagājušajā nedēļā pieņemtajos grozījumos īsti neesot saprotams algu publiskošanas mērķis, kas attiecināms uz pedagogiem.

"Ja to dara ar pedagogiem, mūsuprāt, ir jāparādās arī slodzei. Tas nav mazsvarīgi, jo, ja skolotājs vairākās skolās strādā nepilnas slodzes darbus, tad, neparādot slodzes, neparādīsies arī kopējā aina. Informācijai būtu jāparādās atbilstoši personas kodam, proti, par katru personu un visām vietām, kur tā strādā," teica Vanaga.

Viņa atgādināja, ka to, kādu amatu atalgojumi tiks publiskoti, lems valdība. Vanaga uzsvēra, ka aktuālas informācijas uzturēšana par daudzu tūkstošu pedagogu atalgojumu palielina slodzi izglītības iestādei.

"Mēs saprotam, ka tas ir valsts finansējums un prasība parādīt tā izlietojumu, taču tad tas jādara korekti, turklāt tad publiskojot visu, tostarp ugunsdzēsēju, policistu un mediķu algas," teica Vanaga.

LIZDA vadītāja norādīja, ka patlaban nav saprotams, kā tiks risināts jautājums par privātajām izglītības iestādēm, kur vismaz daļu no pedagoga saņemtās algas maksā valsts. "Vai atspoguļosies tikai viena daļa? Vai pirmsskolas izglītības iestādes, kas nespēj pašas nodrošināt vietas un daļu no naudas pārskaita privātajām izglītības iestādēm, arī tiks iekļautas?" vaicāja Vanaga.

Vienlaikus viņa neizslēdza iespēju, ka atalgojuma publiskošana var radīt satraukumu sabiedrībā.

Vanaga solīja, ka tad, kad pie šī jautājuma ķersies Ministru kabinets, LIZDA sekos tam, ka tiks vērsta uzmanība uz iespējamajiem riskiem, kā arī tiks mēģināts saprast šāda regulējuma mērķis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)