Banner 980x90

LIZDA: Jaunie LLU darba līgumi ar akadēmisko personālu pārkāpj normatīvo regulējumu

Rīga, 30.aug., LETA. Jaunie Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) darba līgumi ar akadēmisko personālu pārkāpj normatīvo regulējumu par akadēmiskā personāla darba slodzi un darba samaksu, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA LLU arodorganizācijas biedriem ir izveidojies darba strīds ar LLU vadību jautājumā par akadēmiskā personāla darba slodzi un darba samaksu. Jau šī gada aprīlī LLU arodorganizācija vērsās LIZDA ar lūgumu izvērtēt LLU rektores rīkojuma atbilstību Ministru kabineta noteikumiem par pedagogu darba samaksu.

Rīkojumā LLU akadēmiskā personāla darba slodze gadā noteikta 1600 stundu apmērā atšķirībā no Ministru kabineta noteikumos pieļautajām 600-1000 stundām. Uz minētā rīkojuma pamata LLU Senāts pieņēma lēmumu par akadēmiskā darba aprēķina nolikumu 2017./2018.studiju gadam, ar kuru mācībspēka darba apjoma plānošanai izmanto akadēmiskā gada darba apjomu - 1600 stundas, kas LLU pilnā slodzē strādājošam mācībspēkam ietver 1000 stundas pedagoga darba un 600 stundas pētniecības un studiju procesa kvalitātes nodrošināšanas darba.

Izglītības likums nosaka Ministru kabineta kompetenci izglītībā, paredzot, ka Ministru kabinets nosaka pedagogu darba samaksas kārtību, darba samaksas lielumu, kā arī pedagogu darba slodzes lielumu. Vienlaikus cits speciālais normatīvais akts nosaka pedagogu darba slodzi, kas atbilst vienai mēneša darba likmei. Attiecībā uz augstskolu mācībspēkiem noteikta lektoru, asistentu, koncertmeistaru, profesoru, asociēto profesoru un docentu darba slodze gadā - no 600 līdz1000 stundām, noteikumos papildus uzsverot, ka slodzē ietveramos pienākumus nosaka augstskolas senāts.

Pedagogu darba samaksas noteikumi nosaka pedagogu zemākās mēneša algas likmes, kas jāmaksā par noteikto darba slodzi. LIZDA uzsvēra, ka LLU Senāts, pieņemot attiecīgo lēmumu, ir pārkāpis normatīvo regulējumu, jo darba samaksa noteikta tikai par daļu no kopējās darba slodzes - 1000 stundām gadā, savukārt, 600 stundas gadā netiek uzskatītas par pedagoģisku darbu.

LIZDA vairākkārt vērsusies pie LLU rektores Irinas Pilveres, norādot uz iekšējo normatīvo aktu neatbilstību noteiktajam normatīvajam regulējumam, tomēr arodbiedrība atbildi uz savām vēstulēm līdz šim laikam neesot saņēmusi.

Tā kā tuvojas jaunais studiju gads, LLU mācībspēkiem parakstīšanai izsniegti grozījumi noslēgtajos darba līgumos, kam jāstājas spēkā ar 1.septembri, skaidroja Vanaga, uzsverot, ka grozījumi darba līgumos satur virkni neatbilstību Darba likumam, Izglītības likumam un Pedagogu darba samaksas noteikumiem, kas liedz darbiniekiem tos parakstīt.

Līdz ar to LIZDA vērsusies pie Izglītības un zinātnes ministrijas un Zemkopības ministrijas, lūdzot iesaistīšanos šī jautājuma risināšanā, ņemot vērā tā aktualitāti un steidzamību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)