Banner 980x90

Lielvircavas un Vilces muižās tapuši jauni 19.gadsimta stila tērpi

Jelgava, 20.aug., LETA. Jelgavas novada Lielvircavas un Vilces muižās tapuši jauni 19.gadsimta stila tērpi, aģentūru LETA informēja novada pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Lielvircavas muižā apmeklētāji var apskatīt jaunizveidoto baronietes Kornēlijas Frīderikes Apolonijas Luīzes fon Hānas kleitas repliku, bet Vilcē pēc muižas gides pasūtījuma tapusi 1880.gada turnīra stila kleita. Abus apģērbus darinājusi Lielvircavas muižas gide Zanda Zariņa, kas paralēli gides darba pienākumiem pēdējos gados apguvusi 19.gadsimta apģērba vēsturi un dažādas to šūšanas tehnikas.

"Vadot ekskursijas muižā un aprunājoties ar saviem kolēģiem novadā, esam sapratuši, ka muižu apmeklētāji vēlas redzēt gidus vēsturiskos tērpos, vairāk uzzināt par 19.gadsimta stilu, modi, sadzīvi, izjūtot īpašas noskaņas, kad zūd laikmetu robežas un sāk darboties iztēle. Cilvēki labi atpazīst, ja tērpi, piemēram, ir nomāti no teātriem, jo tie ir pārāk stilizēti. Attīstot muižas piedāvājumu, strādājam pie tā, lai klients saņem pēc iespējas autentiskāku priekšstatu par aizgājušo gadsimtu," skaidroja Zariņa.

Baronietes Kornēlijas Frīderikes Apolonijas Luīzes fon Hānas kleita ir romantisma ēras krinolīna tipa kleita, kura kādreizējai muižas saimniecei redzama mugurā 1861.gada Džona Klārka gleznotajā portretā. Gleznas oriģināls glabājas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, bet pērn muižā izveidota gleznas kopija. Atšķirībā no citiem iepriekš izveidotajiem muižas tērpiem, kurus kā gide Zanda tērpj mugurā dažādos pasākumos, šī kleita netikšot valkāta, tā būs izstādīta apskatei uz manekena, blakus gleznai.

"Šādu lēmumu pieņēmu, jo nereti muižas viesi vēlas redzēt vēsturisko tērpu šūšanas tehniku un tērpa konstrukciju, cik tiem kārtas, cik tie smagi, cik tiem detaļas. Lai tērps būtu vēsturiski atbilstošs, liela vērība jāpievērš šūšanas procesam un materiāliem," pauda Zariņa, piebilstot, ka tērpam audums iegādāts Anglijā. Radītais tērps ir dienas tērps vieglā smilšu krāsā, tas sastāv no četrām daļām - žaketes ņiebura daļas, svārkiem, krinolīna, apakšsvārkiem un aksesuāriem.

Otrs tērps ir turnīra stila kleita, kas domāta Vilces muižai. Tā ir kleita, ko tolaik dēvētu par pastaigu tērpu. Šī kleita nav veidota kā kopija, vadoties no kāda konkrēta parauga - meistare to izveidojusi atdarinājumu, kas atspoguļo 19.gadsimta 70.-80.gadu modes tendences. Tērps paredzēts valkāšanai, tajā ekskursiju laikā tērpsies Vilces muižas gide.

"Vilces muižas kleitai izmantots zīda tafta laša un kokvilna šampanieša krāsā. Kostīms darināts sarežģītā tehnikā, tam ir turnīra daļa, apakšsvārki, apakškrekls un žaketei iekšpusē veidota 19.gadsimta konstrukcija, proti, kauliņu konstrukcija. Šādu tehniku izmantoja, lai tērps vairāk izceltu slaiduma efektu. Kopumā tērpam izveidotas septiņas detaļas - apakškrekls, apakšsvārki, korsete turnīrs, svārki, trēns, un žakete ar iešūtu vestes daļu," klāstīja Zariņa. Lai tērps būtu pilnībā nokomplektēts, to paredzēts arī papildināt ar dažādiem aksesuāriem - cimdiem, apaviem, parūku un cepuri.

Abu kleitu kopējās izmaksas ir 2200 eiro. Finansējumu tērpu izgatavošanai piešķīra Jelgavas novada pašvaldība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)