Banner 980x90

Lielplatones muižā atjaunos vešerienes māju

Jelgava, 27.jūn., LETA. Jelgavas novada pašvaldība saņēmusi Lauku atbalsta dienesta lēmumu par projekta apstiprināšanu, kas paredz piešķirt līdzfinansējumu Lielplatones muižas vešerienes mājas atjaunošanai, aģentūru LETA informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Lielplatones muižas teritorijā līdz mūsdienām saglabājušās gandrīz visas muižas ansambļa ēkas - Lielplatones muižas kungu māja, klēts, zirgu stallis, dārznieka namiņš, vešerienes māja, kapela, dīķis, Hānu dzimtas kapi un 20 hektāru liels parks. Pašlaik muižā darbojas pirmsskolas izglītības iestāde, bibliotēka, pagasta pārvalde un tūrisma informācijas punkts.

"Vešūzis atrodas muižas kompleksa ziemeļu daļā, netālu no upes krasta un taciņas cauri parkam, redzams no tuvākiem un tālākiem skatu punktiem. Ēkas īpašo pievilcību veido apjoma masu kārtojums - smagnējā guļbūve ar ažūru augšējo stāvu, ko līdzsvaro smagais jumts," skaidroja Lielplatones pagasta pārvaldes vadītāja Līga Rozenbaha.

Veļas māja izmantota dažādi - 20.gadsimta sākumā tajā ierīkoja pienotavu, vēlākajos gados pagasta vadība namiņa pirmajā stāvā ielaida īrniekus. Tukšs un neizmantots vēsturiskais vešūzis stāv pēdējos trīs gadus. Lai gan namiņa iekštelpās ir veiktas dažādas pārbūves, tomēr kopumā ēkas vēsturiskais apjoms un plānojums nav būtiski mainījies, tādēļ piesaistot projekta līdzekļus, iecerēts vešūzi pārveidot autentisku 18. un 19.gadsimtam.

Izstrādātais būvprojekts paredz veļas māju atjaunot gan no ārpuses, gan iekšpuses. Pirmajā stāvā iecerēts atspoguļot seno veļas mazgāšanas un gludināšanas procesu, otru stāvu pielāgot veļas žūšanai, savukārt trešo stāvu iekārtot kā pašas vešerienes istabiņu.

"Atjaunotā veļas mazgāšanas ēka viennozīmīgi papildinās Lielplatones muižas kompleksa apbūvi un parka ainavu. Cerams, ka tas ieinteresēs arī tūristus un jaunlaulātos, kad kāzu dienā var dažādi apspēlēt jaunās sievas pienākumus. Cik man zināms, Latvijā pēc vēsturiskajām liecībām nav atjaunots neviens vešūzis," pauda Rozenbaha.

Apstiprinātais Lauku atbalsta dienesta projekts paredz Lielplatones muižas vešūža atjaunošanai piešķirt 45 000 eiro. Pēc pašvaldības Attīstības nodaļas aplēsēm kopējās projektu izmaksas ir krietni augstākas. Par atlikušo līdzfinansējuma daļu, kas tiks piešķirta no Jelgavas novada pašvaldības budžeta līdzekļiem, domes deputāti lems jau tuvākajās domes sēdēs. Drīzumā tiks izsludināts arī iepirkums par būvdarbu veikšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)