Banner 980x90

Konkurences padome aicina Jelgavas namu apsaimniekotāju neierobežot citu komersantu iespējas mainīt ūdens skaitītājus

Jelgava, 3.maijs, LETA. Konkurences padome (KP) ir uzdevusi pašvaldības uzņēmumam SIA "Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde" (NĪP), kas ir dominējošā stāvoklī nekustamā īpašuma pārvaldīšanas jomā Jelgavā, izvērtēt un mainīt savu rīcību attiecībā uz ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas vai nomaiņas pakalpojumu sniedzējiem, neierobežojot viņu iespējas sniegt minētos pakalpojumus, aģentūru LETA informēja KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Paula Vilsone.

KP pērn saņēmusi SIA "Iungenz" sūdzību, ka NĪP liek nepamatotus šķēršļus privātajam uzņēmumam sniegt individuālo ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanu vai nomaiņu pašvaldības uzņēmuma pārvaldīšanā esošo daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem, vienlaikus pati piedāvājot veikt šādus pakalpojumus.

Pētot situāciju, KP secinājusi, ka daudzdzīvokļu mājās, kur dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības, pašvaldības uzņēmumam ir jārīkojas atbilstoši īpašnieku uzticētajam pilnvaru apjomam, to nepārsniedzot, proti, ja apsaimniekošanas līgumā NĪP nav uzdots izvēlēties ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas vai nomaiņas pakalpojumu sniedzēju, uzņēmums nevar uzstādīt papildu prasības nedz privātā sektora konkurentiem, nedz iedzīvotājiem, skaidroja Vilsone.

"Savukārt daudzdzīvokļu mājās, kur dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības, pašvaldības uzņēmums ir tiesīgs rīkoties atbilstoši normatīvajam regulējumam, kas paredz tā pārstāvja klātbūtni skaitītāja pievienošanas laikā, tai skaitā gadījumos, kad ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanu vai nomaiņu veic privātais komersants," informēja KP pārstāve.

KP pārrunās ar NĪP aicināja pašvaldības uzņēmumu pārvērtēt un mainīt savu rīcību attiecībā uz ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas vai nomaiņas pakalpojumiem, kā arī turpmāk neierobežot iespēju privātajiem uzņēmējiem sniegt ūdens skaitītāju uzstādīšanas un nomaiņas pakalpojumus. Tāpat KP norādīja uz aizliegumu iedzīvotājiem izvirzīt nepamatotas prasības, kas ierobežo to iespēju brīvi izvēlēties pakalpojuma sniedzēju.

Savukārt savā vēstulē NĪP padome aicināja "savstarpējās sadarbības ietvaros ar skaitītāju uzstādīšanas vai nomaiņas pakalpojumu sniedzējiem ievērot normatīvajos aktos noteikto regulējumu, kā arī dzīvokļu īpašnieku tieši doto pilnvarojumu".

NĪP valdes loceklis Juris Vidžis aģentūrai LETA apgalvoja, ka arī pats namu apsaimniekotājs pērn jau vērsies KP un citās iestādēs ar lūgumu izvērtēt "Iungenz" darbu, jo uzņēmums maldinot dzīvokļu īpašniekus, esot fiksēti mājas komunikāciju bojāšanas gadījumi, uzņēmuma īpašnieki līdz ar kādu problēmu atklāšanu pārreģistrējot uzņēmuma nosaukumu.

Turklāt KP paziņojums liekot NĪP rīkoties pretēji Grāmatvedības likumā noteiktajam.

"Grāmatvedības likums nosaka, ka grāmatvedībā sniegtajai informācijai jābūt patiesai, salīdzināmai, savlaicīgai, nozīmīgai, saprotamai un pilnīgai. Pārvaldniekam, veicot mājā patērētā ūdens sadali starp dzīvokļu īpašniekiem un izrakstot rēķinu, ir jābūt pārliecinātam, ka nomainītā skaitītāja beigu un uzstādītā skaitītāja sākuma rādījumi atbilst faktam. Saņemot no firmām aktus un veicot aprēķinus, vairākkārt esam konstatējuši, ka starpība starp uzskaitīto ūdens daudzumu un dzīvokļu īpašumos uzskaitīto ir negatīva. Tas nozīmē, ka visai mājai ir jāveic pārrēķins un dzīvokļu īpašniekiem nākas maksāt vairāk," skaidroja NĪP savā paziņojumā.

Atbilstoši apsaimniekotāja sniegtajai informācijai NĪP pārvaldītajās mājās skaitītāju maiņu un uzstādīšanu var sniegt pats pārvaldnieks, kā arī SIA "Sanrems", IK "Jugāns" un SIA "Orols ūdens uzskaite", ar kuriem apsaimniekotājs noslēdzis līgumus.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Iungenz" reģistrēta Jelgavā pērnā gada 6.februārī. Natālijai Staltei piederošā uzņēmuma apgrozījums pirmajā darbības gadā bijis 4161 eiro, komersants nopelnījis 386 eiro. Uz 26.aprīli uzņēmums nodokļos valstij nebija nomaksājis 172 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)