Banner 980x90

Konferencē atskatīsies uz Jelgavas pils 280 gadus seno vēsturi

Ventspils, 8.jūn., LETA. Jelgavas pilī 20.jūnijā notiks "Jelgavas pils – laikmeta spogulis", kurā atskatīsies uz pils 280 gadus seno vēsturi, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pārstāve Lāsma Līcīte.

14.jūnijā apritēs 280 gadu kopš Jelgavas pils pamatakmens ielikšanas. Par godu šim notikumam 20.jūnijā tiks organizēta konference, lai pievērstu sabiedrības uzmanību lielākās baroka pērles Baltijas valstīs – Jelgavas pils – nozīmei Jelgavas un Latvijas vēsturē.

Jelgavas pils ir lielākais arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs. Tā ir kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercogu rezidence, vēlāk Kurzemes guberņas administratīvais centrs, bet mūsdienās – LLU mājvieta. Pili projektējis Krievijas galma arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli.

Pils jubilejas pasākums sāksies plkst.11, atklājot piemiņas plāksni ar uzrakstu "Latvijas Republikas Pieminekļu valde 1926.gadā iekļauj Jelgavas pili aizsargājamo pieminekļu sarakstā". Šī būs jau piektā piemiņas plāksne Jelgavas pils dienvidu vārtos.

Konferenci plkst.11.15 Jelgavas pils Sudraba zālē atklās LLU rektore Irina Pilvere. Konferencē piedalīsies un ar savām atziņām dalīsies Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, atklājot pils nozīmi Jelgavas un Latvijas vēsturē. Konferencē uzstāsies arī Rundāles pils direktors Imants Lancmanis un restauratore – vecmeistare Daira Līdaka, iepazīstinot ar Jelgavas pils interjeru līdz 1919.gadam un Kurzemes hercogu kapeņu sarkofāgu tekstīliju restaurāciju. Pasākumā referēs arī Rīgas Tehniskās universitātes arhitektūras profesors Jānis Krastiņš un lektore Dace Kalvāne, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras vadītājs un baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs. Savukārt par Jelgavas pils atjaunošanu pēc Otrā pasaules kara stāstīs Jelgavas pils muzeja vadītāja Ginta Linīte un SIA "Konvents" arhitekts Pēteris Blūms, iepazīstinot ar Jelgavas reprezentācijas telpu grupas interjera renovācijas projektu un tā īstenošanu 2017. un 2018.gadā. Konferences laikā pasākuma dalībnieki aicināti apmeklēt arī Jelgavas pils atjaunotās telpas.

Konferences noslēgumā viesi aicināti baudīt koncertu "Kurzemes hercogistes galma komponistu mūzika", kurā uzstāsies soprāns Ilze Grēvele un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)