Banner 980x90

Kas jāņem vērā, izvēloties bērnam rotaļlietas

Rotaļlietu iegāde mūsdienās var šķist vieglāka par vieglu, jo ir taču tik liela izvēle, tomēr vecākiem ir jāņem vērā daudzi faktori, lai izvēlētos savam bērnam drošu, noderīgu un jēgpilnu rotaļlietu klāstu. Lūk, būtiskākie faktori, kas jāizvērtē, pirms likt mantiņu savā iepirkumu grozā.

Vai rotaļlieta ir piemērota bērna vecumam
Izvēloties rotaļlietas, vienmēr jāievēro vecuma norādes, ko ražotājs izvietojis uz iepakojuma. Tas noteiks gan to, ka rotaļlieta vispār atbildīs bērna interesēm un uztveres spējām, kā arī izslēgs iespēju, ka nopērkat mazam bērnam rotaļlietu, kas viņam nav droša. Tas īpaši attiecas uz bērniem līdz 3 gadu vecumam, kuriem nav piemērotas rotaļlietas ar sīkām un viegli atdalāmām detaļām. Tāpat ieteicams labi pārdomāt to rotaļlietu iegādi, kurām ir baterijas. Tas ir vēl viens bīstams objekts, kas nedrīkst nonākt bērna rokās. Labāk lieki neriskēt un izvēlēties cita veida rotaļlietas.

Vai rotaļlietai ir CE sertifikāts
Vēlams izpētīt rotaļlietas iepakojumu un pārliecināties, vai ir atzīme, ka rotaļlietai ir CE sterifikāts. Tas nozīmē, ka rotaļlieta atbilst Eiropas Savienības preču kvalitātes un drošības standartiem. Ja šādas norādes nav, tad šo rotaļlietu noteikti nedrīkst pirkt, jo tās sastāvā var būt kādas bērnam kaitīgas vielas vai pārsniegts pieļaujamais kaitīgo vielu daudzums. Visbiežāk šāda bīstamība ir rotaļlietām no plastmasas.

Vai rotaļlieta ir kvalitatīva
Protams, rotaļlietu nepieciešams arī novērtēt vizuāli, noteikt, vai tā ir pietiekami kvalitatīva. Kvalitāte bieži vien ir cieši saistīta ar cenu. Ļoti lētas rotaļlietas nevar būt īpaši kvalitatīvas, kā arī tās var būt izgatavotas no bērnam nedraudzīgiem materiāliem. 

Labāka izvēle būs iegādāties vienu dārgāku, bet kvalitatīvu rotaļlietu, nevis kaudzi ar zemas kvalitātes rotaļlietām, kas ātri izjuks, var kļūt bīstamas bērnam un galu galā tāpat būs jāizmet. Mazāku rotaļlietu klāstu arī būs vieglāk sakārtot, istabā nebūs nebeidzama nekārtība, jo patiesībā bērns ikdienā spēlējas tikai ar dažām mantiņām. Tāpēc labāk investēt naudu dažās patiesi noderīgās rotaļlietās.

Mīkstās rotaļlietas – vai un kādas izvēlēties
Veikalos ļoti plašā izvēlē ir pieejamas dažādas mīkstās rotaļlietas. Bērniem tās patīk, jo tās ir mīkstas, mīlīgas, bieži vien izgatavotas iemīļoto varoņu veidolā. Vai ļauties bērna vēlmēm un pirkt tādas? Mīkstās rotaļlietas ir laba izvēle, ja vien nepārspīlē ar to daudzumu mājoklī. Tās var būt dažas mīļmantiņas vai mīksta guļamā mantiņa. 

Ja mājā ir pārāk daudz mīksto mantiņu, tas var radīt grūtības uzturēt tīrību, jo mīkstajās mantiņās uzkrājas putekļi, var dzīvot putekļu ērcītes. Jāpārliecinās, ka bērnam nav alerģiska reakcija. Mīkstās mantiņas arī regulāri jātīra. 

Mīkstās mantiņas var izvēlēties mazākiem bērniem, jo ar tām nevar savainoties, tās nav smagas. Daudzas mīkstās mantiņas veidotas kā attīstošās rotaļlietas, kurām ir dažādi elementi, kas stimulē motoriku, redzi, tausti. 

Brīdinājums! Nekad nelieciet mīkstās mantiņas zīdaiņa gultiņā, jo pastāv nosmakšanas risks, ja mazulis nejauši uzrauj mantiņu uz sejas.

Drošāka izvēle – dabiski materiāli
Lai sniegtu savam bērnam visu labāko, ieteicams padomāt, kāda materiāla rotaļlietas ir jūsu mājās. Nevajadzētu pārspīlēt ar plastmasas rotaļlietām, bet labāk izvēlēties dabiskus materiālus. Laba izvēle ir koks, kas nav apstrādāts ar kaitīgām vielām. No koka pieejami gan graužamie riņķi, gan grabuļi, gan piramīdas un puzles. Klasika ir koka kluči, kuru pielietojums ir ļoti plašs, tie būs aktuāli daudzus gadus, tāpēc ir laba investīcija. Tāpat bērnam drošas un draudzīgas būs rotaļlietas no auduma, vislabāk, ja tas ir sertificēts organisks materiāls. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)